latinica  ћирилица
15/08/2014 |  12:16 | Аутор: РТРС

Костајница: Почињу приоритетне санације

Послије разговора са начелником општине Драгом Бундалом и директором предузећа "Воде Српске" Драганом Анђелићем, Мирјанић је рекао да је договорен почетак радова на регулацији водотока ријечице Тавије која је два пута, у јулу и августу, причинила велике штете домаћинствима, привреди и инфраструктури.

- Договорено је да извођач радова 18. августа достави гаранцију, а већ сљедећег дана биће уведен у посао. За ове активности одговорне су "Воде Српске" и извођач радова - истакао је Мирјанић.

Према његовим ријечима, због додатних штета повећана је прорачунска вриједност пројекта.

- Договорено је да се подржи општински пројекат и Европска инвестициона банка начелно је прихватила да ће финансирати додатне радове. На тај начин отклоњени су сви разлози због којих извођач до сада није почео радове - рекао је Мирјанић.

Рок за извођење радова је четири мјесеца, а вриједност пројекта 800.000 КМ.

Начелник општине Костајница Драго Бундало каже да је задовољан, јер је данас коначно дефинисан рок за извођење радова и шта је чија одговорност. Он је додао да ће реализацијом овог пројекта бити ријешени узроци који се тичу бујичних ријека и потоцима.

- Са Путевима РС водимо активности да ријешимо изградњу дијела обилазница у дужини од 900 метара, која би град заштитила од поплава када је ријеч о Уни - истакао је Бундало.

Поновио је да ће штета од посљедње двије поплаве бити знатно већа од оне у мају, која је процјењена на 3,5 милиона КМ.

- У посљедњој су поплављена 103 домаћинства, 84 самосталне трговачке и угоститељске радње, пет значајних предузећа и причињена знатна штета на путевима - навео је Бундало.

Директор Вода Српске, Драган Анђелић рекао је да су посљедње поплаве наметнуле неке нове параметре који су на приједлог општине уважени.

- Дошло је до измјене пројекта и сада ће се умјесто три метра радити корито у ширини од четири метра - рекао је Анђелић и истакао да је реализација пројекта каснила због мајских поплава и ових измјена.