latinica  ћирилица
15/08/2014 |  13:13 | Аутор: РТРС

ЕУ и УНДП: За опоравак од поплава 43,52 милиона евра

Делегација ЕУ у БиХ покреће Програм за опоравак од поплава у вриједности 43,52 милиона евра, од чега ЕУ суфинансира 42,24 милиона евра, да би се помогло поплавама погођеним срединама у БиХ.

Средства у висини 43,52 милиона евра ће бити кориштена за обнављање јавних услуга и инфраструктуре, реконструкцију стамбених објеката за најугоженије, те социо-економски опоравак локалних заједница.

Да би се омогућила нормализација животних услова у локалним заједницама и обезбиједило да помоћ стигне до најугроженијих, Програм ће проводити Развојни програм УН у БиХ /УНДП/ до октобра 2015, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Уговор за провођење Програма потписан је данас са УНДП-ом.

"Драго ми је да је пријеко потребна помоћ коначно стигла на терен. Рад на обнови школа већ је почео. Циљ нам је да школе буду спремне током септембра, да би дјеца могла наставити школовање", рекао је замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди.

Процјена потреба за опоравком, коју су провеле домаће власти уз помоћ ЕУ, УН и Свјетске банке указује да је готово милион становника БиХ погођено поплавама. Због тога је пружање правовремене и координисане помоћи за нормализацију животних услова приоритет за Делегацију ЕУ у БиХ.

Ова помоћ Делегације ЕУ је дио средстава за које се ЕУ обавезала на донаторској конференцији у Бриселу у јулу.

Активности ће бити усмјерене на реконструкцију 4.000 стамбених објеката за око 14.000 грађана, обнову кључних јавних услуга и инфраструктуре - укључујући школе, здравствене установе, водовод и канализацију, те мање путеве и мостове на 50 локалитета, као и пружање помоћи да се задржи и отвори око 2.000 радних мјеста у подручјима погођеним поплавама.

Одабир корисника базираће се на налазима Процјене потреба за опоравком и јавном позиву који ће ускоро бити објављен, са нагласком на најугроженије категорије становништва, као што су старија лица, породице с дјеcom и особе са посебним потребама.

Делегација ЕУ у БиХ и даље је опредијељена пружању помоћи грађанима БиХ у превазилажењу посљедица мајских поплава.