latinica  ћирилица
15/08/2014 |  16:35 | Аутор: РТРС

Вучић: Не мијењамо позицију према Русији

Србија своју позицију према Русији неће мијењати, изјавио је премијер Александар Вучић и додао да је увјерен да то неће угрозити наш европски пут.

 Вучић је рекао да је увјерен да ће Србија отворити поглавља 32 и 35 преговора са Европском унијом још у току ове године.

"Србија је озбиљном и одговорном политиком потврдила своју независност и сувереност у одлучивању и наш посао је да истрајемо, јер је то најбоље за наше грађане. Зато своју позицију према Русији нећемо мијењати и увјерен сам да то неће угрозити наш европски пут", рекао је Вучић.

Упитан да ли Србија заиста може да остане по страни у вртлогу новог хладног рата, и предсједник Владе је рекао да ће Србија увек поштовати ставове других. "Али народ нас је бирао да спроводимо политику српских интереса, а не интереса страних земаља. То је наш одговор данас, биће и сутра", истакао је премијер.

Поводом могућности да Брисел прекине евроинтеграције ако Србија не окрене леђа Москви, он истиче да се Србија налази на европском путу, вољом својих грађана и да ће тај пут наставити.

"Неке ствари смо већ урадили, али много обавеза је пред нама и увјерен сам да ћемо имати снаге да те обавезе испунимо и Србију уврстимо у ред модерно уређених европских земаља", напоменуо је премијер.

Упитан да ли му је руски предсједник Владимир Путин обећао неке конкретне економске бенефиције ако се не прикључимо санкцијама ЕУ, Вучић каже:

"Наш разговор је био отворен и пријатељски. Србија није и ничим неће уцјењивати Русију. Али наравно, разговарали смо o свим нашим пословима, о свим европским питањима која везују двије земље и увјерен сам, направили добар темељ за повећање наше сарадње на енергетском плану, у области извоза наших пољопривредних производа, као и унапређење грађевинских индустрија двеју земаља. Однос са предсједником Путином је искрен и без тајни или било какве закулисне политике".

Поводом спекулација да ће Берлин тражити да Србија не омета присуство Косова у УН, да би почело отварање преговарачких поглавља са ЕУ, премијер указује да "у Србији увек има много спекулација".

"Берлин то никада није тражио од Србије. Вјерујем у ријеч Ангеле Меркел и сигуран сам да ће Србија отворити поглавља 32 и 35 још у току ове године".