latinica  ћирилица
15/08/2014 |  20:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Фергусон - објављено име полицајца који је убио тинејџера

Шеф полиције Фергусона објелоданио је идентитет полицајца који је протеклог викенда убио ненеаоружаног црног тинејџера, наводећи да је ријеч о Дарену Вилсону.

Шеф полиције Томас Џексон је његово име открио на конференцији за новинаре, одржаној у близини продавнице "КвикТрип", која је запаљена током протеста због убиства тинејџера из Мисурија, преноси Танјуг.

Полиција Фергусона раније није жељела да објелодани име полицајца из безбједносних разлога.

Хиљаде људи у више од 90 градова широм САД одржали су протестна бдијења због убиства црног тинејџера из Мисурија и других жртава које су, како кажу организатори, изгубили живот због полицијске бруталности.

Минут ћутања и протести одржани су у Њујорку, Чикагу, Атланти и другим градовима, пет дана послије убиства 18-годишњег Мајкла Брауна.

Послије четири ноћи насиља у Фергусону, у Мисурију, гдје је Браун убијен, бригу за безбједност је преузела државна полиција.

Детаљи о убиству су спорни, али очевици тврде да је ненаоружани тинејџер имао подигнуте руке када је полицајац у њега испалио више хитаца.

Младић је био је осумњичен за крађу, саопштила је полиција и објавила извјештај према којем су убијени 18-годишњи Афроамериканац Мајкл Браун и његов саучесник украли кутију цигарета из радње у Фергусону 9. августа, због чега их је полиција зауставила.

Како је прецизирано, полицајац који је пуцао у Брауна и убио га, наишао је на двојицу осумњичених пошто је на полицијском радију чуо дојаву о пљачки и стигао на терен.

Браун је пријављен и због "агресивног" понашања током пљачке, додала је полиција. Официр који је убио младића, већ шест година ради у полицији и није никада правио дисциплинске проблеме. Према изјави свједока, Браун није био наоружан и ходао је улицом када га је полицајац зауставио и убио, иако је подигао руке у ваздух. 

Полиција тврди, међутим, да је Браун убијен пошто је напао полицајца и покушао да му отме оружје. Шеф полиције Фергусона навео је и да је тај полицајац повријеђен у обрачуну с младићем.

Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) отворио је истрагу о Брауновој смрти.

Послије неколико дана, данас је први дан без нереда на улицама Фергусона, послије вишедневних протеста и сукоба демонстраната и полиције.

Предсједник САД Барак Обама позвао је јуче снаге реда на уздржаност послије нереда и насиља који су потресли тај град. 

Обама је рекао да полиција има "одговорност да буде транспарентна", поводом онога што се десило у суботу увече када је убијен младић и упозорио снаге реда да "не користе претјерану силу против мирних демонстраната", али и да нико не смије да буде агресиван према полицији.

САД: Разлупали цијели град због убиства тинејџера