latinica  ћирилица
15/08/2014 |  21:04 | Аутор: Агенције

СЗО: Размјере епидемије еболе потцијењене

Свјетска здравствена организација упозорила је да су размјере епидемије еболе веома потцијењене и да су ризици од ширења епидемије ван Западне Африке и даље мали.

Стручњаци Свјетске здравствене организације који се боре са епидемијом еболе у Западној Африци констатовали су да је број пријављених случајева обољелих и умрлих знатно потцијењен, преноси Танјуг.

Од појаве епидемије у марту ове године, регистровано је 1.975 потврђених случајева еболе, а укупан број умрлих достигао је 1.069, саопштиле су раније Уједињене нације.

Највећи број жртава забиљежен је у Гвинеји, Сијера Леонеу и Либерији, док су у Нигерији потврђена четири смртна случаја.

Портпарол СЗО-а Грегори Хартл изјавио је данас у Женеви да подаци о броју пацијената који долазе на лијечење у новоотворене центре у Либерији указују на шире размјере епидемије него што то показују званични подаци.

Епидемија еболе у западној Африци наставља да се "шири, а ситуација се погоршава брже него што можемо да се суочимо са њом", упозорила је данас директорка Љекара без граница Џоан Лију.

Она је оцијенила да се "регион никада неће стабилизовати ако се не стабилизује ситуација у Либерији". "А, то је само врх леденог брега", додала је ова званичница на конференцији за новинаре у Женеви. 

"Никада раније нисмо то видјели. Потребна је нова стратегија, ебола више није ограничена само на неколико села, она се шири у граду од 1,3 милиона становника", додала је Лију.

Љекари без граница су присутни у трима земљама које су највише погођене епидемијом еболе - Гвинеји, Либерији и Сијера Леонеу.