latinica  ћирилица
15/08/2014 |  21:15 | Аутор: РТРС

Дуговања поплављених локалних заједница

Баш као и грађани и градови и општине у Српској, били они развијени, средње развијени или неразвијени, готово да не могу да функционишу без кредитних задужења. Док се једни задужују да би реализовали важне инфраструктурне пројекте, други кредите користе да би измирили редовне обавезе.

Најмање су, ипак, задужене мале локалне заједнице. И обрнуто - највеће кредитне минусе имају веће локалне заједнице.

осим с кредитима већина локалних заједница, које су у мају поплављене, боре се и с пуњењем буџета. Знатно тежа ситуација је у оним општинама и градовима које су у августу доживјели репризу мајских поплава. Још збрајају штету, а већина је у свом буџета покушала да направи уштеде и тако, без нових кредитних задужења, обезбиједе средства неопходна за обнову.

Највише је задужена локална заједница с највећим буџетом - Бањалука. При том се највећи град Српске у два наврата ове године борио с воденом стихијом. Ипак, обавезе уредно измирују, без нових кредитних задужења.

Град Бијељина у посљедњих 10 година задужио се 69 милиона. Дио кредита већ је отплаћен, а остао је дуг од 41 милион-колико износи годишњи буџет овог града. Годишња рата је 5,5 милиона, а због овогодишњих поплава градска управа с банкама је договорила одложено плаћање за половину тог износа.

Задужење општине Шамац износи 5 200 000 марака. Иако прве процјене говоре да је штета од мајских поплава у овој општини и више од 20 пута већа од буџета, Шамац за сада нема проблема с враћањем кредита.

Штета коју је Челинац претрпио у мајским поплавама износи 12,5 милиона и више од два пута већа је од буџета ове општине. Август је према првим процјенама, донио и већу штету. И ова општина кредитно је задужена - годишња рата 640 000 марака. Србац који се такође бори са 8,5 милиона марака кредита, након поплава суочен је са готово празним рачуном.

Руководства ових градова и општина уздају се у помоћ донаторских средстава која су им неопходна да би живот у својим локалним заједницама покушали да врате у нормалне токове.

Бањалука: Из буџета за санацију објеката 1.4 милион КМ

Из буџета града Бањалука за санацију објеката страдалих у мајским поплавама, биће издвојено 1.400.000 марака. Правилником су регулисани критеријуми за остваривање права на помоћ, а основни је висина штете и материјално стање.

Право на ову помоћ имаће сва домаћинства којима је процијењена штета већа од 7 хиљада марака. Да би остварили ово право, власници домаћинстава треба да доставе копију личне карте, копију текућег рачуна и увјерење да је лице становало на адреси поплављеног објекта прије 15. маја ове године. Дио средстава биће потрошен у исте сврхе када се зброји штета од августовских поплава.