latinica  ћирилица
15/08/2014 |  21:36 | Аутор: РТРС

Припреме за изборну трку у Семберији

За изборну трку увелико се припрема Семберско-подмајевички дио Републике Српске. У актуелном сазиву ту регију у Народној скупштини РС представља девет посланика ако се рачуна цијела изборна јединица са Посавином.

СНСД и СДС имали су по четири, ПДП једног посланика. У Парламенту БиХ, с тог подручја је 3 посланика.

Изборним листама у том дијелу РС за предстојеће октобарске изборе доминирају љекари и млађи страначки људи, за разлику од свих ранијих изборних трка када су се бирачима представљали углавном страначки прваци из области пољопривреде и економије. Љекари су носиоци листа двије најјаче партије.

Интересантно да се градоначелник Бијељине Мићо Мићић не налази ни на једној листи. Шешељеви радикали Драгана Ђурђевића су на заједничкој листи с ДНС-ом иако су на локалном нивоу у власти са СДС-ом посљедњих година.

На изборну црту двије најјаче странке, као носиоци листа за Парламент Српске, ићи ће хирурзи Синиша и Златко. С истим презименом Максимовић, а без рођачких веза. Они нису једини кандидати из области здравства.

Из Бијељине још један носилац листе. Мирослав Миловановић - предсједник бијељинског СНСД-а носилац је листе за Парламент БиХ. На листи СНСД-а из актуелног сазива парламента Српске је Славица Лукић. Занимљиво је да на листама СДС-а нема актуелног градоначелника Бијељине Миће Мићића. Он ће , кажу у СДС-у , показати своју политичку снагу у кампањи радећи за кандидате СДС-а. Најзвучније име је носилац листе Златко Максимовић директор Дома здравља такође актуелни посланик. Максимовић, како се коментарише у Бијељини , важи за нову струју у СДС-у.

Бијељински социјалисти након што им је дугогодишњи предсједник Владо Симић отишао под окриље СДС-а окренули су се млађим људима. Недељко Јовић је намјлађи предсједник , а носилац листе за Парламент БиХ је спортиста Далибор Стевић.

ПДП на листи за Парламент БиХ има Радомира Његуша, некадашњег директора полиције РС. Носилац листе за Народу скупштину је Славиша Марковић – потпредсједник бијељинског Парламента.

Шешељеви радикали Драгана Ђурђевића, након раскола у странци , на изборе ће скупа са ДНС-ом и Напредном Српском, иако су на локалу у власти са СДС-ом.

СНСД, СДС , ДНС и ПДП странке су које годинама имају највећи број гласова на овом подручју.