latinica  ћирилица
15/08/2014 |  22:00 | Аутор: СРНА

СБ УН - Усвојена резолуција са циљем слабљење "Исламске државе"

Савјет безбједности УН усвојио је вечерас резолуцију чији је циљ слабљење "Исламске државе", исламистичке групе чији су припадници освојили дијелове Ирака и Сирије.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Савјет безбједности је ставио на "црну листу" шест чланова ове групе, укључујући портпарола и запријетио је санкцијама онима који финансирају, регрутују или дају оружје исламистима.

У резолуцији се наводи шест чланова ове групе којима ће бити забрањена путовања, замрзнута финансијска средства и неће моћи да имају приступ оружју. На листи је, између осталих, портпарол групе Абу Мухамад ал-Аднани, Ирачанин кога неки описују као "најутицајнијег у групи" и који је близак са лидером групе Абу Бакр ал-Багдадијем.

У резолуцији се најстрожије осуђују терористичке активности групе и насилна екстремистичка идеологија и стално, систематско и брутално кршење људских и међународног права.

На "црној листи" су, такође, Саид Ариф, бивши алжирски војни официр који је побјегао из кућног притвора у Француској 2013. године и прикључио се другој сродној исламистичкој групи "Нусра фронт" у Сирији, и Абдулах Мохсен Ибрахим ал-Чарек из Саудијске Арабије, кога описују као "водећег интернет пропагандисту исламиста" који предводи групу "Нусра фронт" у Латакији у Сирији.

У резолуцији се осуђује регрутација страних бораца и изражава спремност да се казне појединци који финансирају или помажу транспорт страних бораца.

Савјет безбједности УН изразио је забринутост да "Исламска држава", као и "Нусра фронт" узимају новац од продаје нафте и осуђује се свака директна или индиректна трговинска веза са исламистима.

Од експерата УН захтијева се да у року од 90 дана поднесу извјештај о пријетњи коју представљају исламисти и о детаљима регрутације и финансирања.