latinica  ћирилица
15/08/2014 |  23:59 | Аутор: sportal.rs

Ф1: Фетел и даље најплаћенији

На врху листе зарада нема никаквих изненађења, тројица на самом челу имају исту плату.

Међутим, изненађења има у разликама у платама између тимских колега, као и, може се рећи, горњег и доњег дијела листе тимова.

Фетел је, очекивано најплаћенији у Формули 1, а у односу на прошлу годину добио је повишицу од девет милиона, што његову зараду за ову сезону доводи до 22 милиона евра.

Заједно са њим на челу је и двојац из Ферарија, Фернандо Алонзо и Кими Раиконен, који ће такође ове године добити по 22 милиона евра, преноси Б92.

Иза њих тројице слиједи возач Мерцедеса Луис Хамилтон са 20 милиона, испред Џенсона БАтона из Мекларена са 17 милиона и тимског колеге Ника Росберга. Нијемац тренутно води у генералном пласману, али има за осам милиона мању плату од свог тимског колеге.

Разлике у односу на остале возаче су велике. Тако ће Фелипе Маса, послије преласка из Ферарија у Вилијамс, ове године добити чек на четири милиона евра, исто као Нико Хулкенберг у Форс Индији.

Упркос томе што је из Меклаена прешао у Форс Индију, Серђо Перез ће добити двоструко већу плату него прошле године, од три милиона евра. И Роман Грожан и Пастор Малдонадо добиће исту суму од Лотуса, док рукиеја Мекларена Кевина Магнусена очекује плата од милион евра.

Милион долара за ову сезону добиће и Валтери Ботас, а можда највеће изненађење је плата другог возача Ред Була Данијела Рикарда. Млади Аустралијанац ове године ће зарадити "само" 750.000 евра, иако је већ успио да својим резултатима у сјенку баци Фетела. Због тога је извјесно да Рикарда очекује велика повишица на крају ове сезоне.