latinica  ћирилица
16/08/2014 |  08:00 | Аутор: СРНА

Спомен-крст на Златишту биће изграђен у септембру

На Златишту изнад Сарајева биће подигнут спомен-крст као знак сјећања на више од 6.500 убијених сарајевских Срба, одлучено је данас у Требињу на сједници Предсједништва Савеза логораша Републике Српске.

Предсједник Савеза Бранислав Дукић рекао је да нико нема право да забрани да 6.600 имена буде уписано да су ти људи страдали у Сарајеву, као што нико нема право да пориче да је у том граду било 126 логора, гдје 5.000 страдалника никада није дочекало слободу.

"Крст ће бити подигнут", поручио је Дукић са сједнице Предсједништва у Требињу.

Према његовим ријечима, иницијативу српских логораша подржао је замјеник предсједавајућег у Дому народа парламента БиХ Сташа Кошарац и већ је нашао спонзоре за финансирање спомен-обиљежја.

Кошарац је у обраћању члановима Предсједништва истакао је да је подизање спомен-крста на Златишту само прва фаза будућег спомен-комплекса на том мјесту, у оквиру којег ће бити црква и спомен-парк посвећени сарајевским страдалницима.

"Знам да ће у политичком Сарајеву бити много вике због овога. Не радимо ово ради пркоса другим народима, већ да сачувамо успомену на наше жртве, а то нам право нико не може ускратити", рекао је Кошарац, који је био гост сједнице Предсједништва републичког Савеза логораша.

Он је додао да иницијаторе не забрињава ни негодовања Канцеларије високог представника у БиХ.

"ОХР нам не може забранити вољу, патриотизам и љубав према Републици, као ни потребу да овим спомеником одамо пошту невино страдалим сарајевским Србима. ОХР може да прича шта год хоће, али нигдје не пише да је то обавезујуће за Савез логораша", каже Кошарац.

Уочи сједнице, делегација Савеза логораша положила је цвијеће у спомен-собу погинулих бораца требињске бригаде, а посјетили су градилиште породичне кући Борислава Хамовића у Волујцу, која се гради захваљући хуманитарној акцији Удружење логораша регије Требиње и Савеза логораша.

Након прве фазе грађевинских радова, договорен је наставак активности који ће омогућити да кућа до октобра буде усељива, али и да се до нове године обезбиједи једно радно мјесто за члана ове породице, која је у тешкој социјалној ситуацији.

Логораш, инвалид рата и борац прве категорије Борислав Хамовић, који живи са болесном супругом и двије незапослене кћерке, каже да ће дан усељења у кућу славити као трећи рођендан.

"Већ славим један - кад сам се родио и други – на дан размјене и изласка из логора смрти `Лора` у Сплиту. Ово ће бити трећи – кад ми је ријешен кров над главом, на који као подстанар чекам већ 27 година", рекао је Хамовић.

Он је захвалио Удружењу, Савезу логораша и Кошарцу на покретању хуманитарне акције, као и бројним људима добре воље и привредним субјектима који су помогли.