latinica  ћирилица
16/08/2014 |  08:32 | Аутор: Агенције

Нова упозорења Русији

Њемачка канцеларка Ангела Меркел тражила је од руског предсједника Владимира Путина да оконча доток војне опреме и особља у Украјину.

Портпарол канцеларке Штефан Зиберт навео је у саопштењу да су Меркел и Путин разговарали телефоном уочи састанка министара спољних послова Русије, Украјине, Њемачке и Француске у недјељу, који има за циљ да смири напетост на истоку Украјине.

Зиберт је рекао да је Ангела Меркел, "ради припреме прекида ватре о којем мора бити споразума што је прије могуће, тражила од предсједника Русије да допринесе смиривању" и "посебно да оконча доток војне робе, војних савјетника и наоружаног особља преко границе у Украјину".

Ангела Меркел је такође изразила наду да ће конвоји с хуманитарном помоћи ускоро стићи на одредишта.

УПОЗОРЕЊЕ ВАШИНГТОНА МОСКВИ

Бијела кућа није могла да потврди извјештаје да је Украјина уништила возила руског војног конвоја на својој територији и упозорила Москву да је било каква интервенција без дозволе Кијева неприхватљива.

"Иако још прикупљамо информације понављамо нашу забринутост због руског упада у Украјину", рекла је портпарол Бијеле куће Кејтлин Хајден.

Она је додала да Русија нема право да шаље возила, људство или терет било које врсте у Украјину, под било којим изговором без дозволе украјинске владе.