latinica  ћирилица
16/08/2014 |  10:58 | Аутор: Телеграф

МОК због еболе забранио наступ спортистима на ОИ младих

Међународни олимпијски комитет (МОК) забранио је наступ на Олимпијским играма младих у Нањингу у Кини тројици спортиста из западноафричких земаља у којима хара вирус еболе.

МОК је забранио наступ двојици спортиста који су требали наступити у борилачким спортовима те једном пливачу.

" Спортисти из западноафричких земаља неће имати право наступа у борилачким спортовима и у пливачким такмичењима. Жао нам је због такве одлуке, али жељели смо смањити ризик од заразе ", поручили су из МОК-а.

МОК није желио објавити имена спортиста, нити државе из којих долазе. Судећи по броју пријава на службеној страници Олимпијских игара младих у Нањингу ће наступити 25 спортиста из земаља у којима се вирус еболе драматично шири (Сиера Леоне, Либерија, Гвинеја, Нигерија). На 2. олимпијским играма младих, које трају од 16. до 28. августа, наступиће више од 3700 спортиста узраста од 15 до 18 година из 204 национална олимпијска одбора. Прве ОИ младих одржане су 2010. у Сингапуру, а окупиле су 3522 спортиста из 205 земаља.

Подсјећамо, смртоносни вирус еболе досад је у западној Африци однио више од 1000 живота, а болест је дијагностификована код 1848 особа. У Европи је од еболе преминула једна особа, шпански свештеник Мигел Пахарес (75) који се заразио у Либерији.