latinica  ћирилица
16/08/2014 |  11:07 | Аутор: Б92

ФИФА-а открила рецепт за успјех на Мундијалу

Опширна анализа ФИФА-е о недавно завршеном Свјетском првенству доноси нам много информација о најуспјешнијим тактикама и стиловима игре.

Преузимање ризика током утакмица и игра на контранападе су нови трендови у фудбалу, наводи се у објављеној студији Свјетске фудбалске федерације (ФИФА) о тактици екипа на Свјетском првенству у Бразилу.

“Тренд је да екипе играју позитивно и да чине све како би побиједиле, прије него да чине све да не изгубе“, наводи се у студији Фифиних тренерских експерата који су радили на Мундијалу у Бразилу, јавља Бета.

Најбољи тимови су награђени успјехом јер се “нису плашили да ће изгубити оштрину у појединим тренуцима“, наводи се у документу од 284 стране.

“Изванредни брзи прелази и тактика контранапада су најефикасније стратегије на Свјетском првенству. Темпо утакмица је био импресиван, вјероватно је турнир у Бразилу био најбржи у историји Мундијала“, стоји у студији.

Од осталих успјешних потеза, издваја се игра са најмање два нападача у екипи, три централна дефанзивца и са само једним дефанзивним фудбалером средине терена.

Контроверзни инциденти, укључујући испад Луиса Суареза који је током утакмице са Италијом угризао противничког играча Ђорђа Кјелинија, као и то што су играчи настављали да играју утакмице и упркос очигледних повреда главе, нису споменути у документу.

Екипе су ријетко критиковане, а Фифини експерти забиљежили су да “нападачка игра Бразила није била на нивоу и да је било очигледних проблема у одбрани те екипе“.

“Европске екипе могу да буду задовољније својим наступима у Бразилу. Четири азијске репрезентације су без побједе на турниру, недостајало им је креативности, идеје и продора, али и играча који би могао да преокрене резултат у њихову корист“, наводи се у анализи Фифе.