latinica  ћирилица
16/08/2014 |  11:14 | Аутор: Агенције

Резолуција УН против џихадиста

Савјет безбејдности Уједињених нација усвојио је једногласно резолуцију чији је циљ да онемогући финасирање екстремиста у Ираку и Сирији, као и да спријечи прилив нових екстремистичких бораца из иностранства.
Екстремисти у Ираку - Фото: АП
Екстремисти у ИракуФото: АП

Резолуција против џихадиста у Ираку и Сирији, који тренутно контролишу велики дио територије тих земаља и оптужени су за злочине, представља до сада најшире мјере Савјета безбједности УН против екстремиста.

Мјере предвиђају и санкције којима се пријети онима који финасирају, регрутују или снабдијевају оружјем исламистичке екстремисте у Ираку и Сирији.

Ти екстремисти, које Резолуција 2170 треба да онемогући у њиховим даљим злочиначким акцијама, су отцјепљене групе Ал Каиде, које су заузеле велики дио територије у Ираку и Сирији и прогласили калифат.

Циљ резолуција је, како наводи Ројтерс, слабљење Исламске државе и Фронта ал-Нусра. Приједлог резолуције је поднијела Велика Британија.

На "црну листу" стављено је шест особа којима ће бити забрањена путовања и замрзнута имовина, укључујући портпарола Исламске државе Абу Мухамеда ал Аднанија, Ирачанина за којег експерти УН кажу да је један од "најутицајнијих емира" и близак лидеру Исламске државе, Абу Бакру ал Багдадију.

Резолуцијом се осуђује свака директна или индиректна трговина са Исламском државом или Фронтом ал Нусра, и упозорава да би то могло да доведе до санкција.

У резолуцији се,  скреће пажња на проблеме врбовања странаца за учешће у борбама и нафтне трговине са терористима.

Од експерата УН надлежних за надзор кршења режима санкција, тражи се да за 90 дана поднесу извјештај о пријетњи коју представљају Исламска држава и Фронт, и о детаљима о њиховом финансирању и попуњавању редова.

Послије гласања, предсједавајући Савјета безбедноси УН, стални представник Велике Британије у УН Марк Лајал Грант, рекао је да резолуција ствара основу за међународно реаговање на пријетње које су се појавиле у Ираку и Сирији.

"Она шаље јасан сигнал да неће бити некажњивости за оне који подржавају Ал Каиду и друге терористичке организације", рекао је британски дипломата.

Савјет безбједности УН је од Исламске државе и Фронта ал Нусра затражио да "хитно прекину насиље и терористичка дјела, одложе оружје и расформирају се".

Од земаља чланица УН тражи се да сарађују ради привођења правди оних који извршавају, организују и финансирају терористичке акте и донесу све могуће мјере ради борбе против тероризма.

Од држава се тражи и спрјечавање директне или индиректне продаје и испоручивања оружја, муниције, транспортних средстава и опреме Исламској држави, Фронту ал Нусра и групама повезаним са њима.

Итартас је пренио изјаву замјеника сталног представника Русије при УН Пјотра Иљичева да Резолуција не може да се сматра као одобрење силе према тим земљама.

"Надамо се да ће усвојена резолуција представљати значајан корак у колективној борби против тероризма и да ће потврдити подршку међународне заједнице владама Ирака и Сирије у њиховим напорима сукобљавања са тим злом", рекао је Иљичев.