latinica  ћирилица
16/08/2014 |  12:43 | Аутор: РТРС

Задуженост општина у Српској

Баш као и грађани и градови и општине у Српској, били они развијени, средње развијени или неразвијени, готово да не могу да функционишу без кредитних задужења.

Док се једни задужују да би реализовали важне инфраструктурне пројекте, други кредите користе да би измирили редовне обавезе.

Најмање су, ипак, задужене мале локалне заједнице. И обрнуто - највеће кредитне минусе имају веће локалне заједнице.

Највише је задужена локална заједница с највећим буџетом - Бањалука. При том се највећи град Српске у два наврата ове године борио с воденом стихијом. Ипак, обавезе уредно измирују, без нових кредитних задужења.

Град Бијељина у посљедњих 10 година задужио се 69 милиона. Дио кредита већ је отплаћен, а остао је дуг од 41 милион-колико износи годишњи буџет овог града. Годишња рата је 5,5 милиона, а због овогодишњих поплава градска управа с банкама је договорила одложено плаћање за половину тог износа. 
 
Задужење општине Шамац износи 5 200 000 марака. Иако прве процјене говоре да је штета од мајских поплава у овој општини и више од 20 пута већа од буџета, Шамац за сада нема проблема с враћањем кредита.

12,5 милиона штета је коју је Челинац претрпио у мајским поплавама и више од два пута већа је од буџета ове општине. Август је према првим процјенама, донио и већу штету. И ова општина кредитно је задужена - годишња рата 640 000 марака.

Србац који се такође бори са 8,5 милиона марака кредита, након поплава суочен је са готово празним рачуном.

Руководства ових градова и општина уздају се у помоћ донаторских средстава која су им неопходна да би живот у својим локалним заједницама покушали да врате у нормалне токове.