latinica  ћирилица
16/08/2014 |  12:48 | Аутор: РТРС

На снази нови закон о прекршајима

У Републици Српској на снази је нови закон о прекршајима.

Лишавање слободе лица са преко 1,07 промила алкохола у крви и члан по којем имате могућност плаћања само половину казне уколико признате одговорност за прекршај, главни су новитети у закону.

Нови закон требало би да поправи стање безбједности у саобраћају, као и да подстакне брже плаћање изречених казни. 

 Нови члан закона о прекршајима према којем починилац, прихватањем одговорности за почињени прекршај, стиче могућност да плати половину изречене новчане казне и тиме буде ослобођен остатка казне, ступио је на снагу у Републици Српској. Надлежни орган обавезан је да изда прекршајни налог који ово омогућава за прекршаје за које су прописане новчане казне у фиксном износу. А починиЛАц је обавезан да потврду о уплати половине износа достави надлежном органу. Кажу, ако признаш пола ти се прашта.

"Предвиђена мјера да се ономе лицу које прихватањем одговорности на прекршајни налог потпише, прихвати ту одговорност и у року од 8 дана од дана пријема тог налога уплати пола износа новчане казне да се други дио новчане казне неће сматрати као дуг, односно биће ослобођен другог дјела новчане казне", рекао је Горан Шмитран, начелник Једнинице за послове безбједности саобраћаја

Новина у саобраћајној полицији је и члан закона којим је омогућено лишење слободе лица које је извршило прекршај са преко 1,07 промила алкохола у крви.

Починиоцу прекршаја под утицајем алкохола или опојних дрога, као и починиоцу који одбије алкотестирање, слобода се може одузети до тријежњења, или до максимално 12 часова.
Претходних година око 50 одсто тешких саобраћајних удеса управо су проузроковали возачи који су били под утицајем алкохола, а овај закон требало би то да спријечи, кажу у саобраћајној полицији.

“Ово је једно од добрих новина, добрих ствари које ће допринијети у сваком случају смањењу коришћења алкохола приликом вожње и повећати безбједност саобраћаја", додао је Шмитран.

Возачи такође задовољни. Сагласни да треба смањити опасност од вожње под утицајем алкохола и надају се да ће закон “пола платиш, пола ти се прашта” утицати на број почињених прекршаја, па макар за половину!