latinica  ћирилица
16/08/2014 |  14:18 | Аутор: СРНА

"Дани ароније - Челинац 2014"

Аронија која се однедавно узгаја и у Републици Српској заједно са прерађевинама које се праве од ове љековите воћке могла би да постане прави извозни бренд Српске, поручено је са манифестације "Дани ароније - Челинац 2014" која је данас одржана на плантажи ароније породице Михајловић у Марковцу код Челинца.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић, који је присуствовао манифестацији, рекао је да се и у наредним годинама може очекивати институционална подршка производњи ароније у Републици Српској као културе која је издржљива у лошим временским условима, а за коју постоји могућност извоза на инострано тржиште.

"Када је ријеч о избору пољопривредних култура, наши савјетодавни органи у пољопривреди свакако треба да свима који се баве пољопривредном производњом укажу на то које културе могу да издрже у оваквим, новим, прилично промјењивим временским приликама у односу на оне који смо навикли у ранијем периоду уз традиционалне пољопривредне културе", навео је Радојичић.

Према његовим ријечима, републичке и локалне власти подржале су почетак производње ароније у Челинцу, а укупна годишња издвајања из буџета Српске за подстицаје у пољопривреди износе од око 60 милиона КМ до 80 милиона КМ.

"Постоји тржиште, постоји производња која је издржала и лошије временске услове. Аронија је нешто што треба подржати и што се може препоручити и другим грађанима, јер у овом моменту постоји могућност за пласман овог производа и ван земље", рекао је Радојичић.

Он је додао да производња ароније у Српској још није довољна, те да генерално у Републици Српској постоји проблем нелојалне конкуренције из иностранства, превеликог увоза, али и недовољних домаћих капацитета да покрију потребе домаћег тржишта.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Игор Видовић рекао је да је управо породица Михајловић, као власник плантаже ароније, потписала прве пословне уговоре о испоруци робе на аустријско тржиште на сајму српског бренда одржаном у Инсбруку у Аустрији.

"Надам се да ће се моћи произвести количине које су тада биле наручене за аустријско, али и остатак европског тржишта", истакао је Видовић.

Власник плантаже ароније у Марковцу код Челинца Перо Михајловић рекао је да је његова породица власник прве плантаже ароније, да у Српској постоје и други произвођачи ароније, те да је у плану удруживање произвођача с циљем ефикаснијег наступа на иностраном тржишту.

"Тренутно имамо 7.000 садница од којих производимо сокове, чајеве, те у домаћој радиности и џемове, ликере, ракију. У наредном периоду планирамо комплетирати ову производњу", рекао је Михајловић.

Он је додао да су позната љековита својства ароније која је најјачи антиоксиданс, те да њено увођењење у исхрану значи продужавање живота.

Овогодишњој манифестацији "Дани ароније" присуствовали су и предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, помоћник министра трговине и туризма Српске Александра Трифковић, те бројни привредници, пољопривредни произвођачи и грађани.

За све присутне организован је обилазак плантаже породице Михајловић, дегустација производа од ароније и културно-забавни програм.