latinica  ћирилица
16/08/2014 |  14:43 | Аутор: СРНА

Бијељина: Отворена обновљена Атик џамија

У Бијељини је данас свечано отворена обновљена Султан Сулејманова Атик џамија, највећа и најстарија у овом граду.

На отварању, којем је присуствовало око 3.000 вјерника Бијељине, Тузле, Зенице, Сарајева, Зворника, Сребренице, као и оних који су дошли из иностранства, уприличен је пригодан духовно-културни програм.

Муфтија тузлански Вахид Фазловић рекао је на отварању да је ово велики дан, како за тузланско муфтијство, тако и за Меџлис Исламске вјерске заједнице Бијељина. Заххвалио је свима који су помогли изградњу џамије, као и онима који су дошли да увеличају овај скуп.

Гост на отварању Атик џамије био је и амбасадор Турске у БиХ Џихад Ергинај који је рекао да је данашњи догађај изванредан примјер мултикултуралности на овом подручју.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да данашњи чин представља примјер демократије, поштивања људских права и равноправности свих који живе у овом граду.

Обнова Атик џамије у центру Бијељине почела је 2002. године, а у функцију је стављена 2005. До данас, када је свечано проглашена отвореном, извођени су додатни радови на изградњи помоћних објеката око џамије. У обнови џамије учествовали су многи појединци, удружења, институције.

Свечаности у Бијељини присуствовали су потредсједник Народне скупштине Републике Српске Рамиз Салкић, делегација турске Амбасаде у БиХ, званичници Исламске заједнице у БиХ, муфтије из иностранства, руководство града Бијељина, велики број Бијељинаца из дијаспоре и вјерника из цијеле БиХ.