latinica  ћирилица
16/08/2014 |  17:23 | Аутор: СРНА

Завршен маратон "Стазама Бранка Ћопића"

Енес Зулић из Бихаћа побједник је 2. маратона "Стазама Бранка Ћопића", који је почео јутрос у Новом Граду, а завршен је у Хашанима, родном мјесту књижевника.

Маратон је окупио учеснике из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Хрватске, Словеније и Пољске.

Зулић је 42 километра истрчао за два часа, 51 минут и 30 секунди, чиме је оборио прошлогодишњи рекорд од два часа и 58 минута.

Друго мјесто освојио је Милован Стојановић из Котор-Вароша, који је прошлогодишњи побједник, а треће Хермин Кокановић из Бихаћа.

У конкуренцији жена побједник је Марина Николић, такмичарка из Београда са временом четири часа, 30 минута и 20 секунди, друго мјесто освојила је Дубравка Вејновић, а треће Рајка Ђукић, обје из Атлетског клуба "Слобода" Нови Град.

У полумаратону најбољи је био Игор Вуковић из Кутине у Хрватској, који је 21 километар претрчао за један час, 29 минута и 13 секунди, други је Слободан Маринков из Пожаревца и трећи Зоран Бакић из Новог Града.

Код жена најбоља у полумаратону била је Биљана Бурсаћ из Новог Града са временом два часа и 27 секунди, друга је Радмила Ђукановић из Козарске Дубице, а трећа Ивана Бјељац из Новог Града.

Предсједник Атлетског клуба "Слобода" и предсједник организационог одбора Далибор Недимовић каже да су 24 учесника у маратону трчала стазу од 42 километра, 32 полумаратонца стазу од 21 километар, а 51 дијете учествовало је у трци задовољства на стази од 300, 400, 500, 600 и 1.000 метара.

Медаље најуспјешнијима и дипломе свим учесницима уручио је начелник општине Крупа на Уни Гојко Кличковић.

"Настојимо да ове године, која је у општини Крупа на Уни година Бранка Ћопића, пратимо све манифстације које се организују у његову част и надамо се
да ће и овај маратон постати традиција", рекао је Кличковић.

Он је најавио да ће 100 година од рођења великог књижевника бити обиљежено са више манифестација. "Данашњи маратон је увод у манифестацију која ће бити одржана од 16. до 19. октобра када ће о значају Ћопићевог дјела говорити академици из Републике Српске и Србије", најавио је Кличковић.

Према његовим ријечима, у октобру ће званично бити отворени радови на пројекту Спомен-подручје "Башта сљезове боје" који ће се реализовати 10 до 12 година.

"Пројектом је предвиђено више културних, етно и историјских садржаја, али и туристичких, трговачких и угоститељских, као и привредних, како би комплекс био самоодржив и да би Ћопићеви земљаци који су се одлучили да остану овдје имали посао и живот достојан човјека", рекао је Кличковић.

Маратон "Стазама Бранка Ћопића", једини маратон у БиХ, организује Атлетски клуб "Слобода" Нови Град, уз подршку општина Нови Град и Крупа на Уни.