latinica  ћирилица
16/08/2014 |  22:35 | Аутор: Б92

Србија и Турска у финалу Трофеја Београда

Кошаркаши Србије савладали су репрезентацију Аргентине резултатом 82:67 и тако изборили финале Трофеја Београда. У првом полуфиналу Турска је била боља од Порторика са 77:66.

Играчи Александра Ђорђевића су имали нешто лошије отварање утакмице у нападу, у прва два минута нису постигли кош, али били су добри у одбрани, па гости нису створили осјетну предност. Лед је пробио Митровић са линије пенала, а након коша за два и бацања Радуљице Србија је повела 6:3.

Аргентина је преокренула резултат, али услиједила су четири везана поена Богдановића и тројке Марковића и Калинића послије којих је Србија повела са 16:9. "Орлови" су наставили са одличним шутом, за три је погодио и Бирчевић, а на крају прве четвртине било је +12 (26:14) послије бацања Мицова и коша Катића.

Предност Србије расла је и до +21 (43:22) послије поготка Митровића, Радуљица је био супериоран у другој четвртини, а кошаркаши Србије су неколико пута ефектно завршавали акције у контрама.

Ипак, у завршници полувремена тројком Сафара и пеналима Ноћионија Аргентина је на полувремену смањила на 46:32.

Радуљица је наставио са изванредном игром и у наставку, био је физички доминантан у односу на ривале, а Бјелица је уз два атрактивна потеза везао четири поена.Аргентинци су дјеловали уморно, а "Орлови" су то обилато користили – предност је поново расла, а послије тројке Јовића на истеку напада из немогуће позиције било је 61:40.

Темпо меча мало је опао, а домаћини су лагано чували предност – на крају трећег периода било је 70:51. Прва половине четврте дионице био је једини период опуштања српске селекције, па су Аргентинци пришли на 11 поена заостатка (73:62).

Међутим, након добре одбране Богдановића у контри је закуцао Бирчевић, а потом је Бирчевић поново закуцао у контри за водство 77:63. До краја је Србија у лаганом ритму привела меч крају за тријумф резултатом 82:67 у првом припремном мечу пред београдском публиком.

Најбољи у тиму Србије био је Мирослав Радуљица са 15 поена (4-11 из игре, 7-12 пенали) и 4 скока, 10 поена додао је Стефан Јовић, а Богдан Богдановић додао је 8 (3-11 из игре).

У недјељу се игра меч за треће мјесто између Аргентине и Порторика (18 часова), и финале Србија - Турска (20:30).