latinica  ћирилица
17/08/2014 |  08:36 | Аутор: Прес

Кесић: Не постоји воља за америчким притиском на РС

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић сматра да у америчкој администрацији тренутно не постоји воља за било каквим притиском на Српску, с обзиром да су власти у Бањалуци показале завидан степен отпорности на условљавања са Запада.

Кесић је рекао да су САД одавно препустиле ЕУ вођење бриге о земљама западног Балкана и да се, не само БиХ, него и цијели регион налазе на периферији америчких интереса.

"Сигурно је да овдје у Вашингтону нико више озбиљно не размишља о БиХ. Американци имају бројне проблеме из којих не знају како да се извуку, од сукоба између Израела и Палестинаца, конфронтације са Русијом због Украјине, до све лошије ситуације у Ираку", рекао је Кесић за "Прес Република Српска".

Говорећи о предстојећем самиту регионалних лидера у Берлину, он је истакао да је ЕУ постала најважнија адреса за земље западног Балкана и да ће америчка администрација сигурно подржати иницијативу коју Нијемци имају на Балкану, али да у Вашингтону нико није заинтересован да превише буде укључен у тај процес.

"Не може се примијетити да постоји некакава промјена политичког расположења у БиХ, а ту прије свега мислим на бошњачке политичке лидере. У БиХ једноставно не постоји довољно простора за компромис између кључних политичких актера и због тога не видим простор за политички договор Бошњака са Србима и представницима Хрвата у БиХ", рекао је Кесић.

Он је додао да је иницијатива у Представничком дому америчког конгреса о уставној прекомпозицији БиХ резултат рада хрватских лобиста, али да реално постоје мале шансе да буде остварена.

Упитан да ли се могу очекивати жестоки притисци званичног Вашингтона на Београд и Бањалуку да се придруже санкцијама према Русији због Украјине, Кесић је одговорио да не постоји превише адута који би се могли употријебити за такав притисак.

"Ако САД и ЕУ буду превише притискале Београд, то би могло да изазове врло неугодне посљедице везано за преговоре између Београда и Приштине. На Бањалуку је много теже извршити притисак него на Београд, постојало је много покушаја да се она притисне око конкретних питања у БиХ. Званичници Републике Српске чврсто су држали став о тим питањима и јасно дали до знања Бриселу да нису спремни да по сваку цијену имплементирају њихове жеље и услове", рекао је Кесић.