latinica  ћирилица
17/08/2014 |  08:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Ванредно стање у Фергусону

Америчка полиција испалила је јутрос димне бомбе на око 150 људи који су одбили да се повуку са улица града Фергусону у савезној држави Мисури, иако је претходно у том граду уведено ванредно стање и полицијски час.
Ванредно стање у Фергусону - Фото: REUTERS
Ванредно стање у ФергусонуФото: REUTERS

У Фергусону се већ недјељу дана одвијају масовни протести грађана због инцидента у којем је један бијели полицајац убио ненаоружаног црног тинејџера, пренијела је агенција АП.

Већина демонстраната се мирно повукла са улица прије ступања на снагу полицијског часа у поноћ по локалном, односно седам часова ујутро по средњеевропском времену, али се њих 150 задржало на улици пркосећи полицији. Они су узвикивали слогане и провоцирали полицајце, а неки су викали како неће поштовати полицијски час.

Полиција их је упозорила да ће бити ухапшени ако се не повуку, а затим су испалили димне бомбе, послије чега су се преостали демонстранти, повукли.

Гувернер Мисурија Џеј Никсон прогласио је синоћ ванредно стање и увео полицијски час у Фергусону, предграђу Сент Луиса. Полицијски час ступа на снагу у поноћ и траје до пет часова ујутру.

Никсон је овим поводом рекао да држава не може да дозволи "неколицини лопова" да угрозе заједницу и да мир мора бити успостављен, како би правда била задовољена. Никсон је додао и да Министарство правде и на десетине агената ФБИ раде на истрази убиства 18-годишњег Мајкла Брауна, преншчеле су агенције.

Полиција у Фергусону је дан раније саопштила да је убијени младић био осумњичен за пљачку продавнице, а објављене су и фотографије на којима је тамнопути мушкарац обучен попут Брауна гурнуо трговца у продавници који је покушао да га заустави.

Убиство Брауна изазвало је масовне нереде у Фергусону, предграђу Сент Луиса, а подигло је на ноге и читаву америчку јавност.

До нових немира на улицама Фергусона је дошло упркос апелу Браунове породице да у том граду буде успостављен мир. Они су додали да њихов син није био савршен, али су, такође, критиковали, како наводе, "покушај полиције да оправда убиство извршено у стилу егзекуције".

Полиција је касније саопштила да полицајац који је убио младића није знао да је он осумњичен за пљачку радње.