latinica  ћирилица
17/08/2014 |  10:20 | Аутор: Б92

МОК позвао спортисте да шаљу "селфије"

Љетње Олимпијске игре младих свечано су отворене у суботу у Нанџингу, и трајаће до 27. августа.

Церемонија отварања остала је у знаку позива предсједника Међународног олимпијског комитета Томаса Баха упућеног спортистима и гледаоцима да објаве такозване "селфи" фотографије на друштвеним мрежама.

“Драги млади спортисти, ово су ваше игре. Ово је ваш тренутак. Дакле, млади спортисти, молим вас да ми се придружите и да оборимо рекорд по броју направљених "селфи фотографија", рекао је Бах.

Након тих ријечи, Томасу Баху се на бини придружило петоро младих спортиста: Лилија Мамар из Марока, Јахел Хајд са Јамајке, Диликиати Дилана из Кине, млада српска тенисерка Ивана Јоровић и Габријеле Фамаусили са Новог Зеланда који су са њим направили "селфи".

“Слањем овог 'селфија' шаљете снажну поруку цијелом свијету. Ви показујете своју страст према спорту и посвећеност фер-плеју. Показујете да је олимпијски спорт више од конкуренције. Он се заснива на дијељењу, учењу и дружењу са спортистима широм свијета“, додао је предсједник МОК.

Церемонија је нагласила богату историју Нанџинга и Кине и њихове знаменитости. а отварању су присуствовали и предсједник Народне Републике Кине Кси Ђинпинг, генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-Мун и почасни предсједник МОК Жак Рог.