latinica  ћирилица
17/08/2014 |  12:00 | Аутор: СРНА

Зворник: Оскрнављена спомен-плоча погинулим борцима ВРС

У мјесту Црни врх, поред магистралног пута Зворник - Тузла, за сада непознати починиоци оштетили су спомен-плочу погинулим борцима Војске Републике Српске, потврђено је у Центру јавне безбједности Бијељина.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Случај је полицији у Зворнику пријављен јуче око 17.00 часова.

Дежурни оперативни полицајац рекао је да није познато када је спомен-плоча оскрнављена, те да је криминалистичка полиција поступила одмах по пријави и извршила увиђај.

Обавијештен је и дежурни тужилац. Наставља се рад на откривању извршиоца.

Спомен-обиљежје на Црном врху подигнуто је 10. септембра 2010. године у знак сјећања на 11 припадника ВРС, полиције и цивила, које су 1992. године на овом мјесту из засједе убиле муслиманске јединице.

Спомен-обиљежје је од тада оскрнављено више пута.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је Срни да оштећење спомен-плоче погинулим борцима Војске Републике Српске на Црном врху код Зворника представља нецивилизацијски чин који би могао изазвати спонтана реципрочна реаговања, која не воде ничему добром.
Митровић је истакао да скрнављење спомен-обиљежја представља злочин у миру, те нагласио да очекује реаговање међународне заједнице на овај чин.