latinica  ћирилица
17/08/2014 |  12:41 | Аутор: СРНА

Цвијановићева у Невесињу: Неповратна средства борачким категоријама

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић уручила је данас у Невесињу 50 рјешења о додјели бесповратних новчаних средстава за стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, чија је укупна вриједност 395.000 КМ.

Цвијановићева је напоменула да је претходно додијељено седам рјешења и новчана средства која су уплаћена у износу према раније утврђеним критеријумима, те најавила да ће програм стамбеног збрињавања до краја године бити завршен на подручју цијеле Републике Српске.

"Моја порука је увијек иста - не постоји материјална надокнада која може надомјестити губитак људи и њихових породица, али институције реагују на адекватан начин у складу са економским могућностима", рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је напоменула да је ријеч о проритетним групацијама у друштву о којима се мора водити рачуна, било да је ријеч о стамбеном збрињавању или другим потребама које су, како је рекла, велике.

Цвијановићева је додала да је Влада Републике Српске интензивирала и запошљавање дјеце из ових категорија становништва.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић рекао је да се приводи крају програм потпуног стамбеног збрињавања у Српској чија је реализација почела 2008. године, додајући да је требало да програм траје још неколико година, али је одлучено да буде окончан ове године.

"Тренутно се у Републици Српској гради 621 стан, док ће преосталих стотину бити уговорено и градиће се у наредних мјесец-два", рекао је Ђокић, наводећи да ће 1.623 породице добити неповратна новчана средства за потпуно стамбено збрињавање, чиме ће бити завршен овај програм којим је планирано да 5.606 породица буде потпуно стамбено збринуто.

Он је истакао да је ово један од најхуманијих програма који проводи Влада Републике Српске.

"Врло смо поносни на овај програм јер смо омогућили да према породицама које носе највећу заслугу за трајање Српске покажемо солидарност и одговорност и да им ублажимо тегобе", рекао је Ђокић и поновио да материјалне вриједности не могу никада надомјестити губитке, али да поштовање према њима остаје трајна оријентација.

ЦВИЈАНОВИЋ СА КОАЛИЦИОНИМ ПАРТНЕРИМА У НЕВЕСИЊУ

Коалиција СНСД-СП-ДНС радила је и убудуће ће радити у интересу грађана Републике Српске, од којих се очекује подршка заједничким кандидатима на предстојећим изборима, поручено је у Невесињу са данашњег састанка међународног секретара СНСД-а Жељке Цвијановић са коалиционим партнерима са подручја ове општине.
Састанку је прусуствовао и предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић, који је након састанка истакао да је ријеч о одговорној коалицији која је постигла и рекорд по томе што је успјела да се одржи више од 13 година и која и даље ради у најбољем интересу за грађане Републике Српске.

Говорећи о изборним очекивањима, Ђокић је истакао да је у потпуносту увјерен у побједу кандидата коалиције за предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и Жељке Цвијановић.

"Вјерујем у потпуну подршку грађана Српске, због тога што смо претходних година врло одговорно, посвећено и у интересу становништва вршили власт у републици, у чему су посебан допринос дали Додик и Цвијановићева обављајући своје функције", рекао је Ђокић.

Он је рекао да и на основу будућих планираних активности од грађана могу затражити потпуну подршку.

У БиХ МАЛО ШТА ФУНКЦИОНИШЕ КАКО ТРЕБА

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да не одобрава одласке нити учешће држављана БиХ на страним ратиштима, јер то носи одређене ризике. Коментаришући непоштивање Закона о забрани одласка на инострана ратишта, Цвијановићева је поручила да закони морају да се поштују и једнако важе за све.

Она је рекла новинарима да у БиХ мало шта функционише како треба, а оно што функционише не одражава увијек интересе сва три конститутивна народа и осталих грађана. Према њеним ријечима, то је нешто на чему ће се морати радити.

У БиХ је крајем јуна ступио на снагу Закон о забрани одласка држављана БиХ на инострана ратишта.