latinica  ћирилица
17/08/2014 |  13:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Камиони са руском помоћи за Украјину на граници

Први камиони КАМАЗ 16 из руског конвоја хуманитарне помоћи за југоисточну Украјину стигли су на гранични прелаз између Русије и региона Доњецка, јавио је данас дописник агенције Итар-Тас с са лица мјеста.

Конвој се и даље налази на руској територији и нема информације када би могао прећи границу.

Царина неће обавити контролу камиона на њиховој садашњој локацији, а то је локална аутобуска компанија, изјавио је представник превозника који организује транспорт хуманитарне помоћи.
Возачи камиона су закључали камионе и отишли да се одморе.

Представници Међународног комитета Црвеног крста ће пратити конвој.

У конвоју се налази око 270 камиона КАМАЗ са храном, храном за бебе, водом, лијековима и агрегатима. Укупна тежина је 1.856, 3 тоне.

Прије него што су камиони кренули ка граници представници Црвеног крста су насумично прегледали камионе.
Граничари и цариници на руско-украјинској граници су се договорили да преконтролишу прву групу камиона из руског конвоја, саопштио је данас Црвени крст који треба да прати камионе, наводи Ројтерс.

Црвени крст је, такође, казао да чека да добије безбједносне гаранције од сукобљених страна у источној Украјини да би конвој могао наставити пут.

Украјина је званично признала садржај руског конвоја намењеног грађанима источне Украјине као хуманитарну помоћ, саопштено је на вебсајту украјинске владе.

Указ којим се садржај руског конвоја признаје као хуманитарна помоћ потписала је украјинска министарка за социјална питања Људмила Денисова.

Том Министарству је претходно достављена листа артикала који се налазе у 280 руских камиона, а које је потписао шеф регионалне делегације ИЦРЦ Паскал Кутат.

ПЕСКОВ: МОСКВА НИЈЕ ПОСЛАЛА НИКАКВУ ВОЈНУ ОПРЕМУ УКРАЈИНИ

Русија није послала никакву војну опрему Украјини, рекао је портапрол Кремља Дмитриј Песков.
"Стално понављамо да ми нисмо послали никакву опрему", рекао је Песков у интервјуу за радио станицу "Говорит Москва".

Премијер Народне Републике Доњецк Александар Захарченко рекао је раније да је милиција примила око 150 борбених возила, укључујући 30 тенкова, као и око 1.200 људи који су имали четири мјесеца обуке у Русији.

Од почетка сукоба у фебруару, на истоку Украјине погинуло је више од 1.400 људи, а више од 4.000 је рањено, укључујући 2.600 цивила и 29 дјеце. Најмање 117.000 људи је расељено, наводи РИА "Новости".

Русија је у више наврата осудила активности Кијева и заложила се за почетак дијалога са представницима југоисточних региона.