latinica  ћирилица
17/08/2014 |  14:31 | Аутор: СРНА

"Кочићева награда" Слободану Јанковићу

Књижевник и афористичар из Бањалуке Слободан Јанковић овогодишњи је добитник "Кочићеве награде" за животно дјело на 49. "Кочићевом збору", док је награда "Змијанче" припала ученику Основне школе "Свети Сава" из Рогатице Милану Пурковићу.

Члан жирија Лука Кецман рекао је да Јанковић иза себе има обиман опус од 49 дјела, од којих се добар дио наслања на кочићевски дух, посебно афористички и сатиричарски рад.

"Генерални закључак жирија је да би требало елиминисати пријављивање од институција, како би се жирију отворило широко поље да кандидује књижевнике и од њих изабере побједника, чиме ће награда добити на специфичној тежини", рекао је Кецман на отварању ликовног саборовања "Змијање 2014" у Бронзаном Мајдану код Бањалуке.

Он је рекао да би у наредним "Кочићевим зборовима" требало да се јасно одвоји традиционално од културног и умјетничког.

"Наредне године, за `50. Кочићев збор` мора да се организује озбиљан научни скуп о теми Кочићевог стваралаштва. Ове године смо увели и такмичење у бесједништву, а сљедеће године ће да буде регионалног карактера", најавио је Кецман.

Према његовим ријечима, Петар Кочић је међу првим домаћим књижевницима у приповијетку унио европски оквир и дао јој садржај са тематиком из сеоског живота, због чега би и Кочићева награда требало да се додјељује тим трагом.

Награђени Слободан Јанковић, доктор медицинских наука, до сада је објавио 49 књига, међу којима су романи, приповијетке, афоризми, хумореске и сатиричне приче, а као познати афористичар превођен је на руски, њемачки, шпански, бугарски и македонски језик.

Његова трилогија "Мјесечина над Врбљанима" добила је награду "Кочићево перо" од Задужбине "Петар Кочић" Београд-Бањалука, а добитник је и награда "Станко Ракита", "Златна Кацига" и "Драгојло Дудић".

Ликовно саборовање "Змијање", окупило је осам умјетника који ће у наредним данима стварати у просторима, које је у своје литерарно дјело уткао Петар Кочић.

Свечана академија "Кочићево вече" биће одржана 23. августа у Банском двору, а централна свечаност 49. ог Кочићевог Збора предвиђена је за 31. август у Стричићима.