latinica  ћирилица
17/08/2014 |  16:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Нападнут карантин за обољеле од еболе, пацијенти побјегли

Наоружани нападачи напали су карантин за обољеле од еболе у Монровији, тврдећи да у Либерији "нема еболе", а због напада је одатле побјегло најмање 20 пацијената инфицираних овим смртоносним вирусом, испричали су данас очевици.
Нападнута болница, заражени еболом - Фото: REUTERS
Нападнута болница, заражени еболомФото: REUTERS

"Они су срушили врата и опљачкали мјесто. Сви пацијенти су отишли", изјавила ја Ребека Весех која је била очевидац ноћашњег напада, а њен исказ су потврдили становници и шеф Либеријске асоцијације здравствених радника Џорџ Вилијамс.
Вилијамс је рекао да се у карантину налазило 29 пацијената који су примали прелиминарну терапију прије слања у болницу. Није јасно колико је пацијената побјегло, наводи АФП.

"Сви су тестирани и били су позитивни на вирус еболе", казао је он, додајући да је девет пацијената умрло, не износећи никакве друге податке.
Ребека Весех је испричала да је чула нападаче како вичу да је предсједница Либерије Елен Џонсон "шворц", додајући: "Она хоће новац. Нема еболе у Либерији".
Она је рекла да су нападачи били претежно млађи људи наоружани палицама. Они су, према њеним ријечима, провалили у карантин направљен у згради једне средње школе у предграђу Монровије.
Медицинске сестре су, такође, побјегле, казала је она.

У највећој епидемији еболе од када се тај вирус први пут појавио 1976. године умрло је 1.145 људи за проетклих пет мјесеци у западној Африци , показују најновији резултати Свјетске здравствене организације (СЗО) од 13. августа.
Према тим подацима, у Либерији је од еболе умрло 413, у Гвинеји 380, у Сијера Леонеу 348 и у Нигерији четворо људи.