latinica  ћирилица
17/08/2014 |  20:02 | Аутор: СРНА

СДС и СНСД о подстицајима за пољопривреду

Српска демократска странка ће, уколико дође на власт, повећати средства за пољопривреду која сада износе 60 милиона КМ, зато што се новац мора улагати тамо одакле ће бити извршен његов поврат, изјавио је данас народни посланик СДС-а Миладин Станић.

Станић је рекао новинарима у Бањалуцу да СДС неће вршити подстицаје у пољопривреди на начин како се то сада ради, наводећи као примјер да су три највећа корисника подстицајних средстава "Фармаленд", Пољопривредно добро "Семберија" и "Планинско добро" Невесиње "зрели за реституисање или за стечај и да су дужни много више него што је њихова вриједност".

Станић је навео да само "плави дизел" може бити постицај у виду робе, док све остало треба да буде подстицај у новцу.

Према његовим ријечима, СДС ће, ако дође на власт, усвојити и закон о подстицајима у пољопривреди да би произвођачи могли дугорочно да рачунају на одређене врсте подстицаја и у складу са тим да организују свој развој.

"Једна од наших мјера је и да се земљиште мора обрађивати, јер се огромне површине не обрађују, а то земљиште корови оно које се обрађује. Да би се то реализовало неопходне су измјене закона о пољопривредном земљишту", навео је Станић.

Он је рекао да ће СДС подстицати пољопривредне капацитете онда када се изврше биланси потреба, те да ће регулисати питања у вези са системом концесија кроз промјену регулативе која третира ту област.

Станић је истакао да је неопходно усклађивање производње са прехрамбено- прерађивачком индустријом, као и наставак активности на сертификовању домаћих лабораторија за преглед прехрамбених производа намијењених за извоз.

СНСД: ВИШЕСТРУКО ПОВЕЋАНА ИЗДВАЈАЊА ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ

СНСД је у односу на вријеме власти СДС-а и ПДП-а вишеструко повећао издвајања за подршку пољопривреди из буџета Републике Српске, годишњи просјек из њиховог времена био 22 милиона КМ, док је из времена влада СНСД-а непуних 70 милиона КМ, саопштено је из Градског одбора СНСД-а у Бијељини.

Овај одбор је поводом данашње конференције за новинаре народног посланика СДС-а Миладина Станића упитао да ли "Станић потцјењује пољопривреднике и мисли да они не знају да је Влада Републике Српске прошле године први пут издвојила новац из буџета за `плави дизел` пољопривредницима у Републици Српској".

"Када је ријеч о концесијама, тачно је да има судских спорова, али треба нагласити да су сви везани за концесионе уговоре који су брзоплетно потписани за вријеме власти СДС-а и ПДП-а, а непосредно прије доласка СНСД-а на власт", наводи се у саопштењу.

Из бијељинског СНСД-а истичу да Станићу, када је ријеч о његовој изјави у смислу уништења Пољопривредног добра "Семберија", препоручују "да се клони Семберије", а радницима "да се не осврћу на наводе" Станића.

"Након оваквих изјава високих функционера СДС-а, увјерени смо да грађани Републике Српске неће дозволити да буду ни близу, а камоли да врше власт у Републици Српској", додају из СНСД-а Бијељина.

Станић је данас рекао да ће СДС, уколико дође на власт, повећати средства за пољопривреду која сада износе 60 милиона КМ, зато што се новац мора улагати тамо одакле ће бити извршен његов поврат.