latinica  ћирилица
18/08/2014 |  08:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Аутопсија показала:најмање шест пута пуцано у тинејџера

Аутопсија је показала да је полицајац најмање шест пута пуцао у ненаоружаног црног тинејџера 9. августа, у Фергусону у америчкој држави Мисури, што је изазвало вишедневне расне немире у том предграђу Сент Луиса, објавио је данас Њујорк тајмс.
Протести у Фергусону - Фото: REUTERS
Протести у ФергусонуФото: REUTERS

Полицајац је, између осталог, пуцао два пута у главу Мајку Бауну (18) и изгледа да меци који су га погодили нису били испаљени из непосредне близине, показали су прелиминарни резултати приватне аутопсије који је извршио бивши главни патолог Њујорка др Мајкл Бајден по захтјеву породице убијеног тинејџера, пренијела је агенција АП.

Раније јуче, главни амерички тузилац Ерик Холдер наредио је федералну обдукцију тијела убијеног у намјери да увјери породицу и цијелу црначку заједницу да ће бити спроведена темељна истрага о смрти која је изазвала оштре протесте, критике на рачун понашања полиције Сеинт Луиса и позиве предсједника Барака Обама да се смире, већ, деветодневни немири, додаје Ројтерс.

Синоћ се поново чула пуцњава, полиција је употребила сузавац и димне бомбе да би растјерали демонстранте пошто је поново избио хаос у Фергусону, гдје се окупило око 400 људи. Уочи уведеног полицијског часа у поноћ у Фергусону, реаговала је полицијска Патрола аутопута Мисурија пошто су се чули пуцњи, потврдио је репортер агенције Ројтерс мада није било јасно одакле они долази.
Неки младићи носили су транспаренте у знак протеста против полицијске бруталности, многи су имали своје руке подигли увис, други су изазивали припаднике полиције која је бацала сузавца и димне бомбе, што су наводно реаговали пуцње, али су били засути молотовљевим коктелима, додаје АФП.
Одјељење полиције у предграђу Сент Луиса нашло се под оштром критиком за смрт Брауна и реаговање на касније протесте.
Сукобе у Фергусона изазвали су, углавном црнци против углавном бијелаца - припадника полиције у стамбеном и пословном дијелу предграђа Сент Луиса, па је капетан полицијске патроле оптужен да је угрозио на стотине људи који су се окупили код локалне цркве на митингу посвећеном заштити њихових права да протестују.