latinica  ћирилица
18/08/2014 |  09:06 | Аутор: СРНА

У путну инфраструктуру уложено 1,5 милијарди КМ

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да извођач радова на дионици аутопута од Прњавора до Бањалуке има обавезу да у року од 28 дана започне радове.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Чубриловић је, изразивши задовољство динамиком изградње аутопута Добој - Бањалука, навео да је Европска инвестициона банка /ЕИБ/ ових дана уплатила аванс конзорцијуму који гради аутопут.

"Веома је важно да је на изградњи аутопута ангажован значајан број подизвођача и радника из Српске. Још прошле године завршен је међународни тендер, али предуго смо чекали процедуру ратификације на нивоу заједничких органа БиХ", рекао је Чубриловић за "Вечерње новости".

Према његовим ријечима, Српска је од 2006. године уложила око 1,5 милијарди КМ у путну инфраструктуру, а од 2007. до 2012. године рехабилитовано је више од 1.100 километара магистралних и регионалних путева.

Он је додао да је Европска комисија потврдила да ће почетком сљедеће године расписати међународни тендер за изградњу моста преко Саве код Градишке и приступног пута на територији Хрватске.

Чубриловић је подсјетио да Република Српска већ годинама има резервисана средства за изградњу тог моста.

Он је рекао да су августовске поплаве нанијеле штету магистралним и регионалним путевима у износу од око два милиона КМ, подсјетивши да су мајске поплаве и клизишта причинили штету од 148,5 милиона КМ.

Када је ријеч о жељезничкој инфраструктури, Чубриловић је навео да су у августовским поплавама највећа оштећења причињена на жељезничким станицама Челинац, Јошавка, Шњеготина и Бијели Поток, док је процијењена штета око милион КМ.