latinica  ћирилица
18/08/2014 |  09:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Папа позвао двије Кореје на мир

Папа Фрањо завршио је данас вишедневну посету Азији мисом помирења у катедрали у Сеулу уз позив да двије Кореје "одбаце сумње и конфронтације које замагљује њихове односе" и пронађу нове начине да створе мир на подијељеном Корејском полуострву.
Папа Фрањо у Јужној Кореји - Фото: AP
Папа Фрањо у Јужној КорејиФото: AP

Мису помирења у Сеулу одржао је папа у катедрали Мјеонгдонг, уз присуство јужнокорејског предсједника Парк Геун Хјеа као и неколицине сјевернокорејских политичких избјеглица, као завршни догађај петодневне азијске турнеје која је потврдила значај Азије за Ватикан и Католичку цркву у цјелини.

"Помолимо се, онда, за појаву нових могућности за дијалог, сусрет и рјешавање разлика за континуирану великодушност у пружању хуманитарне помоћи онима којима је потребна и за све веће признање да су сви Корејци браћа и сестре, чланови једне породице, једног народа", рекао је папа, пренијела је агенција АП.

Његове поруке за уједињење маскиране су биле вјерским контекстом којим је папа избјегао било какву, очигледну, политичку изјаву и без помињања репресивног нивоа контроле коју врши режим у Пјонгјангу на све вјерске активности у земљи, додаје АФП.
У катедрали се папа Фрања посебно обратио и поздравио неколико старијих Корејки које су биле приморане да раде у јапанским борделима током Другог свјетског рата.
Током азијске турнеје папа је "стигао" до Кине, Јужне Кореје и других земаља које немају односе са Светом столицом, а у плану је његова посјета Филипинима и Шри Ланки у јануару наредне године.