latinica  ћирилица
18/08/2014 |  10:05 | Аутор: СРНА

Могућа блокада рада Савјета РАК-а

Неки чланови Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ најавили су могућност подношења тужби против чланова Савјета министара, па чак и блокаду рада Савјета РАК-а, уколико на наредној сједници Савјета министара у четвртак, 21. августа, не дође до потврђивања Срђана Рајчевића за директора РАК-а, сазнају "Независне новине".

Лист подсјећа да процедура постављања Кемала Хусеиновића на функцију вршиоца дужности директора РАК-а БиХ, коме је 2007. године истекао мандат директора, никад није проведена законито и он се на овој позицији налази без законске основе.

Предсједник Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Петар Кунић сматра не само да Хусеиновић нелегално обавља функцију вршиоца дужности директора, него да све одлуке о казнама оператерима и емитерима које је изрекао у том периоду могу бити доведене у питање у судском поступку.

"Сада би ствари требало правно добро изучити, али сви акти које је потписивао и доносио у том својству могу бити поништени. То је катастрофално и неодговорно и морала би да постоји нечија одговорност за такве пропусте", нагласио је Кунић.

"Независне" су у посједу два документа Савјета министара БиХ по којима је Хусеиновићу мандат продужаван, а да за то није пружена ваљана правна документација.

Савјет РАК-а, који је надлежан за предлагање кандидата за директора РАК-а, је 27. септембра 2007. године предложио да се Хусеиновић именује на још један мандат, али је Савјет министара то одбио и наложио Савјету РАК-а да у року од 15 дана распише нови конкурс, а да Хусеиновић до тада обавља дужност вршиоца дужности.

Конкурс никада није расписан, а Савјет министара ни на сједници двије године касније није успио изабрати новог директора.

Ни у једном од та два случаја није достављена било каква документација која пружа правни основ за такву одлуку. Из Савјета министара БиХ у саопштењу из 2007. године је потврђено да је Хусеиновић постављен за вршиоца дужности директора.

У фебруару ове године Савјет РАК-а је први пут расписао конкурс, а за директора је предложио Срђана Рајчевића, садашњег директора Агенције за информационо друштво Републике Српске.

Савјет министара БиХ у законском року од 30 дана није изнио примједбу на приједлог, што за члана Савјета РАК-а Милоша Шолају значи да је Савјет министара де факто потврдио Рајчевића.

"Најбоље би било да се избор директора сада сматра као завршена ствар и да се Савјет министара БиХ формално обавијести да је Рајчевић нови директор", навео је Шолаја.

Предсједник Савјета РАК-а Пламенко Чустовић сматра да се Савјет министара БиХ експлицитно треба да изјасни о Рајчевићевој кандидатури која је у Савјету РАК-а једногласно предложена.

"Не може се сматрати да је Рајчевић аутоматски именован јер закон за именовање тражи два услова - приједлог Савјета РАК-а и потврђивање Савјета министара БиХ", наводи Чустовић.

Именовању Рајчевића супротставио се СДП под изговором да се нарушава национални баланс, а нови покушај именовања се очекује на наредној сједници Савјета министара БиХ 21. августа.

СМ: Потврђивање на дневном реду 

Потврђивање именовања Срђана Рајчевића за генералног директора Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ на дневном је реду сједнице Савјета министара БиХ која је заказана за четвртак, 21. август.

Савјет министара БиХ није се на прошлој сједници изјашњавао о овој тачки дневног реда, јер за то није био постигнут договор међу министрима.

Савјет РАК-а је приједлог за именовање Рајчевића за новог генералног директора Агенције послао на потврђивање Савјету министара БиХ још 30. маја.

Иако Закон о комуникацијама БиХ прописује да Савјет министара БиХ у року од 30 дана од подношења приједлога треба да потврди избор директора РАК-а, то ни до данас није урађено.

На мјесту генералног директора РАК-а у посљедњих 11 година налази се Кемал Хусеиновић, којем је мандат истекао још 2008. године.