latinica  ћирилица
18/08/2014 |  10:11 | Аутор: СРНА

Монсанто - Србији није донирано ГМО сјеме

Водећа свјетска компанија за производњу генетски модификованог сјемена "Монсанто" негира да у Србији продаје генетски модификоване културе и да је поплављеним подручјима донирао ГМО сјеме.

Директор Сектора за односе са јавношћу ове компаније Брендон Мичнер рекао је да је да "Монсанто" угроженим подручјима у поплавама у Србији донирао конвенционално сјеме кукуруза и повртарских култура.

"Сјеме смо донирали у сарадњи са Владом Србије и званичним институцијама, у складу са важећим законским прописима. Сво донирано сјеме је на граници Србије узорковано и тестирано на ГМО у складу са прописима", рекао је Мичнер за "Вечерње новости", подсјећајући да је "Монсанто" и водећи произвођач конвенционалног сјемена у Европи.

Он је рекао да укупна малопродајна цијена сјемена које је донирао "Монсанто" поплављеним подручјима на Балкану износи 600.000 америчких долара.

Мичнер каже да је нетачно да "Монсанто" има њиве у Србији које су експериментално засијане овим сјеменом.

"у многим земљама свијета `Монсанто` послује искључиво у складу са локалним законима и да ГМО сјеменом тргује само у земљама у којима ужива широку политичку подршку", рекао је Мичнер.