latinica  ћирилица
18/08/2014 |  10:13 | Аутор: СРНА

Стано: Београд мора да усклади спољну политику са ЕУ

Преговори Србије за чланство у ЕУ добро напредују, али Београд у вријеме уласка у ЕУ мора да се усклади са заједничком спољном политиком, рекао је Петер Стано, портпарол европског комесара за проширење Штефана Филеа.
Србија и ЕУ - Фото: РТРС
Србија и ЕУФото: РТРС

"Што се тиче санкција против Русије, које је увела ЕУ због илегалне анексије Крима и континуиране дестабилизације Украјине, постоје треће земље које се усаглашавају са њима. Очекује се да се Србија, као земља кандидат за чланство, у потпуности усклади са свим одлукама спољне политике Брисела у време уласка у ЕУ", рекао је Стано.

Истичући да ЕУ никога ни на шта не приморава, Стано је за "Вечерње новости" рекао да је "Србија направила добровољни избор када је поднијела захтјев за чланство у ЕУ" и да није ЕУ тражила од Србије да јој се придружи".

"Била је то одлука Србије да затражи да се прикључи заједници заснованој на вриједностима, принципима, владавини права и поштовању људских права и основних слобода, зарад стабилније, сигурније и просперитетније будућности својих грађана. ЕУ је одговорила на то покретањем приступних преговора", рекао је Стано.

Он каже да не сумња у посвећеност Србије дијалогу са Приштином, подсјећајући да су европске интеграције свеобухватан процес реформи и усаглашавања са правилима и нормама ЕУ.

"То обухвата рад не само на једном поглављу већ, постепено, на свих 35. Иако се дијалог тренутно не води због постизборне ситуације на Косову, Србија наставља да ради на важним питањима", навео је Стано.

Он је додао да је до сада извршен аналитички преглед 18 од укупно 35 поглавља или се она налазе у процесу скрининга.

"Усвојени су извјештају за важна поглавља 23 и 24 и Влада Србије већ ради на акционим плановима за њих. Отварање једног или више поглавља зависи од одлуке земаља чланица ЕУ и до тога долази када оне осјете да је све у овом процесу спремно и да преговори могу да започну", рекао је Стано.