latinica  ћирилица
18/08/2014 |  10:33 | Аутор: РТРС

Каријера обиљежена контроверзама: Први минути у дресу Барселоне (ФОТО и ВИДЕО)

Луис Суарез ће данас одиграти прве минуте у дресу Барселоне, али Каталонци ће нешто више од два мјесеца чекати на његов званични наступ. Без обзира на неспорни таленат, Енглези су одахнули због његовог одласка.

Острво може одахнути, “несташни“ момак се преселио на Пиринеје. Неки га сматрају машином за постизање голова, неки исувише себичним фудбалером, док га неки етикетирају као превише прљавог играча о чему свједочи велики број картона и контоверзи у каријери. Једно је неспорно, ријеч је о фубалеру који има невјероватан осјећај за гол. Нјегово име је Луис Суарез ( Luiz Alberto Suarez Diaz).

Директор енглеске Премијер лиге Ричард Скудаморе прије неколико дана је изразио задовољство што је Суарез напустио лигу.

"Одличан је играч и то не оспоравам. Он је проглашен најбољим играчем од стране самих играча и медија и то заслужено, али само се чекало на неки нови инцидент."

Свој играчки пут крчио је преко Национала, Гронигнена, Ајкса и Ливерпула, све до Барселоне.

До велике прекретнице у његовој каријери дошло је 2007. када прелази у редове Ајакса за суму од око 7.5 милиона евра. Посљедња сезона у “земљи лала“ му је донијела наслов најбољег стријелца и најбољег играча холандске лиге. До ових титула је дошао тако што је у 33 утакмице у првенству мреже противника погодио 35 пута, а сезону је завршио са 49 голова на 48 утакмица у свим такмичењима.

Каријеру 2011. наставља на Острву. Ливерпул је његов прелазак на "Енфилд" коштао 27 милиона евра. Наредне године са "Редсима" подиже трофеј Лига купа.

Гол машина

Када га крене, пуни мреже противника до краја. У марту 2014. Суарез је постигао свој шести хет - трик у Премијер лиги те ушао у у историју као играч којем јер то у току каријере успјевало највише пута. Захваљујући одличним играма у априлу 2014. се окитио тиитулама играча сезоне, и играча године у Енглеској. Са 31 постигнутим голом, освојио је "Златну копачку" Премијер лиге, те са Кристијаном Роналдом подијелио "Златну копачку" као најбољи стријелац Европе.

 

Проблеми у репрезенацији

Деби у националном дресу 2007. године против Колумбије обиљежио је искључењем због два жута картона.

На Свјетском првенству у Јужноафричкој Републици био је други стријелац Уругваја са три поготка у 6 наступа, те је тиме помогао тиму да освоји четврто мјесто. Он их је сам уз помоћ стативе увео у полуфинале, када је ударац фубалера Гане у 120 минути са линије избацио руком, а Ганци нису успјели реализовати једанаестерац.

На Мундијалу у Бразилу, са два гола избацио је Енглеску из трке за пролазом у нокаут фазу. Међутим, ова два гола нису оно што је обиљежило наступ Луиса Суареза у Бразилу...

Врела крв

На сјајне утакмице и невјероватне голгетерске способности Суареза сјенку је бацило његово понашање и контроверзе које га прате у току каријере. Поред споменуте ситуације "вађења" лопте из гола против Гане са СП из Јужноафричке Републике, његов наступ у Бразилу остаће запамћен по томе што је угризао за раме фубалера Италије Ђорђа Кјелинија те тако зарадио суспензију од четири мјесеца а национални дрес неће носити у наредних девет утакмица! И то није све... Због овог инцидента покер компанија "888" раскинула је спонзорство са Суарезом.

Међутим, ово није био први напад Уругвајца на противничке играче. Најприје је у дресу Ајакса 2010. године угризао противника из ПСВ-а Отмана Бакала за раме из ПСВ-а и био кажњен. Затим је у дресу Ливерпула у сусрету са Челзијем угризао и Бранислава Ивановића за руку те је зарадио десет утакмица суспензије.

 

Његовим испадима ни овдје није крај. Расно вријеђање противничког фудбалера Патриса Евре на мечу са Манчестер јунајтедом, "олакшало" га је за 40.000 фунти, те осам утакмица суспензије.

Читав случај није прошао непримјећен код “твитераша“ који су својом креативношћу Суарезу подарили неке нове особине, углавном га приказујући као вампира, или глодавца који се домогао Кјелинијеве сличице из албума, или као човјека који је “загризао 'Аппле'-ову јабуку“.

Нова станица

Упркос свему, Суарез је најскупље овогодишње појачање досадашњег тока љетног прелазног рока! Са "Енфилда" се преселио на "Ноу камп" за 94 милиона евра (укључујући и бонусе). Одлука Каталонаца је у најмању руку дискутабилна јер су у своје редове довели играча који је суспендован на четири мјесеца и на чије чије услуге неће моћи рачунати до новембра. Додуше, добио је дозволу да тренира и игра пријатељске мечеве, па ће тако ипак закорачити данас на терен у пријатељском мечу против мексичког Леона.

А онда ће Барселона са линијом Суарез – Меси - Нејмар сигурно бити права ноћна мора за противнике.

Каталонци су спремили видео у коме представљају своје ново појачање у 9 тачака:

1) Никад није забио мање од 10 голова у сезони

2) Играо је у Националу, Гронингену, Ајаксу, Ливерпулу прије Басцелоне

3) Најбољи стријелац у Ередивизији и Премијер лиги, то је успјело само Руду ван Нистелроју

4) 17. Уругвајац који је заиграо за Барселону

5) Друго појачање из Ливерпула

6) 24 године је прошло од потписивања задње Златне копачке - Христе Стоичкова

7) Највише асистенција у лиги прошле сезоне, чак 12

8) Најбољи стријелац у исторјии Уругваја с 41 голом

9) Никад није играо против Барселоне

Хоћемо ли уживати у великим мајсторијама Уругвајца или ћемо свједочити новим епизодама његових "несташлука", који ће га поново удаљити са терена, видјећемо у новој сезони Примере која је пред нама.

ПРИПРЕМИО: БОЈАН МИЧИЋ