latinica  ћирилица
18/08/2014 |  11:18 | Аутор: СРНА

Митровић: Опструкције у раду Института за нестала лица БиХ

Предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић изјавио је да би Савјет министара БиХ до краја августа требало да донесе одлуку о преузимању оснивачког акта Института од Међународне комисије за нестала лица /ИЦМП/.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

"У супротном, тражићемо да се процес тражења несталих лица у БиХ врати на ниво ентитета који се статистички показао далеко успјешнијим", рекао је Митровић Срни.

Митровић није искључио могућност да породице погинулих из Републике Српске предузму радикалније мјере 29. августа, укључујући демонстрације поводом обиљежавања Међународног дана несталих, да би исказале незадовољство процесом тражења несталих Срба у БиХ и радом Института.

Он је рекао да није изненађен чињениcom да Колегијум директора Института за нестала лица БиХ није успио постићи консензус у вези са извјештајем о раду Института за 2013. годину, јер је тај извјештај идентичан извјештајима из претходних година.

"Проводи се намјерна спорост и опструкција у раду Института за нестала лица БиХ. У томе учествује Тужилаштво БиХ које чак и диктира неке елементе, који имају облике политичке и финансијске корупције", тврди Митровић.

Он је подсјетио да су већ пет година истекли мандати тројици чланова Управног одбора Института за нестала лица БиХ.

"Савјет министара БиХ, као један од суоснивача Института, све је препустио Међународној комисији за нестала лица, која из неких центара моћи диктира садашњи систем тражења несталих лица у БиХ, са елементима незаконитог и кривичног дјела у вези са 618.000 КМ држаних на неком посебном рачуну без икакве транспарентности", навео је Митровић.

Митровић је рекао да ИЦМП опструише идентификацију 625 тијела у три спомен-костурнице у Републици Српској и на све могуће начине спречава да се то уради у Заводу за судску медицину Републике Српске.