latinica  ћирилица
18/08/2014 |  11:54 | Аутор: СРНА

Саборни храм у Требињу ускоро ће засијати у пуном сјају

Саборни храм Светог Преображења Господњег у Требињу ускоро ће засијати у пуном сјају, јер се приводи крају осликавање унутрашњости једног од најљепших вјерских објеката у Херцеговини и ширем подручју.

Отац Стеван Ковачевић, старјешина Саборног храма, рекао је да је живописање у завршној фази, односно да су остале још мале поправке, напомињући да рок да се све заврши до Преображења Господњег није испоштован из објективних разлога.

"Сада смо у замаху посла и желимо да урадимо све како треба, јер ће живопис красити храм у наредних 100 година", рекао је Ковачевић и додао да ће и иконостас ускоро бити завршен.

Истичући да је завршен и постављен носиви, камени дио иконостаса, Ковачевић је рекао да су двери и даске за иконе стигле, те да треба одрадити препарирање, резбарење и друге радње како би услиједило сликање.

Осим уобичајених мотива из православног духовног насљеђа, унутрашњост храма красиће и ликови знаменитих људи из историје и културе попут Јована Дучића, Алексе Шантића, Његоша, те краља Петра Првог Карађорђевића.

"То је концепт и жеља владике Григорија, који је консултујући се са црквом одредио ко заслужује да буде у једном храму. Ту има доста људи који немају ореоле, неки су их добили скоро, а неки ће их сигурно добити у наредном периоду", нагласио је Ковачевић, истичући да су то људи који се могу сврстати у посебне, даровите Србе који се нису штедјели и који су се посветили српском народу.

Живописац Александар Живадиновић из Београда са својим тимом осликао је свод и дио зидова, а за олтарски и предолтарски дио задужени су старјешина Саборног храма и академски вајар Стеван Ковачевић и академски сликар Дарио Станимировић.

Осликавање је рађено техником секо-сликање на сувом зиду.

Упоредо са осликавањем унутрашњости врши се и уређење сјеверног дијела порте како би све било спремно за Свето Преображење Господње - крсну славу храма и града Требиња.

Саборни храм грађен је од 1888. до 1908. године и налази се у центру Требиња. Детаљно је реновиран 1957. године и 2008. године, када је позлаћени крст подигнут на 38 метара висок звоник.

Саборни храм је састајалиште вјерника и грађана Требиња и Херцеговине, нарочито у вријеме великих празника, међу којима је Свето Преображење Господње.