latinica  ћирилица
18/08/2014 |  14:50 | Аутор: РТРС

Након Бањалуке и у Београду споменик цару Николају

Споменик ће бити постављен у ужем центру Београда и на тај начин ће бити одата почаст владару који је задужио Србију спасивши велики број српских војника након преласка Албаније у Првом свјетском рату.
Откривен споменик руском цару Николају Другом - Фото: СРНА
Откривен споменик руском цару Николају ДругомФото: СРНА

"Пошто су савезници оклијевали да пошаљу бродове по Србе, Николај Романов је запријетио да ће Русија иступити из рата. Иницијатива да се овом владару у Београду подигне споменик настала је одмах послије рата, али се на њену реализацију чекало готово пуних сто година", рекао је Весић.

Он је потврдио да су припреме постоља на који ће споменик бити постављен у току, а да ће споменик током септембра бити допремљен из Москве.

Споменик ће бити откривен у оквиру обиљежавања 70 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату, чијој би прослави, према ранијим најавама, требао да присустовује и предсједник Руске Федерације Владимир Путин.

Први споменик цару Николају Романову ван граница Русије открили су предсједник Републике Српске Милорад Додик и помоћник предсједника Руске Федерације Игор Шоголев у јуну у Бањалуци.