latinica  ћирилица
18/08/2014 |  15:53 | Аутор: Агенције

Кијев тражи војну помоћ ЕУ и НАТО

Предсједавајући у парламенту Украјине Александар Турчинов рекао на састанку представника осам бaлтичких држава у Литванији да је Украјини потребна војна помоћ.
Украјина - Фото: AFP
УкрајинаФото: AFP

Турчинов је навео да је Украјини потребна "права помоћ" укључујући модерно наоружање, авијацију противтенковске системе и залихе војне опреме, преноси Итар тасс.

Његова изјава изазвала је незадовољство Москве, а шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је у Берлину да је захтјев за војну помоћ упућен државама ЕУ и НАТО изван оквира ранијих договора. Украјински министар спољних послова Павел Климкин изјавио је јуче њемачким медијима да би државе ЕУ и НАТО требало да пружају војну помоћ Кијеву. Раније данас, премијер Финске Александар Стуб изјавио је да Европска унија и НАТО нису у могућности да пруже војну подршку украјинским снагама које се боре против проруских снага на истоку Украјине. "То наравно није могуће. Знамо да НАТО даје војну помоћ само својим чланицама, док ЕУ нема капацитете да пружи такву врсту помоћи", рекао је Стуб. Данас је и њемачки дипломата Волфганг Ишингер изјавио да ЕУ не би требало да шаље војну помоћ у Украјину.