latinica  ћирилица
18/08/2014 |  16:36 | Аутор: СРНА

Додик сутра на обиљежавању стогодишњице Церске битке

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствоваће сутра у Текеришу код Лознице, обиљежавању 100 година од Церске битке.

Обиљежавање ће бити одржано у оквиру спомен-комплекса "Церска битка" са почетком у 11.00 часова, најављено је из кабинета предсједника Српске.

Патријарх Српски Иринеј ће сутра, поводом стотину година од Првог свјетског рата, служити свету архијерејску литургију у Спомен цркви на Церу. Литургија ће бити служена у 8.00 часова, а помен церским јунацима ће бити служен у 11.00 часова код споменика на Текеришу.

Премијер Србије Александар Вучић предводиће централну церемонију у 11.00 часова, у оквиру спомен-комплекса Церска битка на Текеришу код Лознице.

Српска војска поразила је у августу 1914. године под командом генерала Степе Степановића много надмоћнију аустроугарску војску, изазвавши невјерицу у Бечу и Берлину, али и одушевљење међу савезницима. Ударни дио Церске битке одиграо се у ноћи 15. на 16. август 1914. године, а битка је окончана као прва велика савезничка побједа у Првом свјетском рату коју је извојевала српска војска.

Широм Европе тада се пронио глас да је "малена" Србија успела да порази аустроугарске трупе," што је повећало углед Србије.