latinica  ћирилица
18/08/2014 |  16:47 | Аутор: РТРС

ЦИК овјерио листе за компензационе мандате

Централна изборна комисија БиХ овјерила је 80 кандидатских листи за додјелу компензационих мандата са укупно 952 кандидата.

Након разматрања извјештаја о извршеним провјерама ЦИК је саопштио да су до истека рока листе доставила 74 овјерена политичка субјекта.

На данашњој сједници донесена је одлука о изводу из Централног бирачког списка за гласање ван БиХ, према којој се на изводу налази укупно 42.008 бирача. Услове за упис бирача у извод из Централног бирачког списка не испуњава укупно 5.096 особа.

Комисија је одредила и пет бирачких мјеста која ће бити отворена за гласање у дипломатско-конзуларним представништвима БиХ, и то у амбасадама БиХ у Бечу и Берлину, те у генералним конзулатима БиХ у Минхену, Штутгарту и Франкфурту.

Овјерена је пријава коалиције "Савез за промјене - Лакташи" за учешће на пријевременим изборима за начелника општине Лакташи. Коалицију чине Српска демократска странка и Народни демократски покрет.

Данас је почео и процес штампања и паковања гласачких листића, прво тестних за обуку чланова бирачких одбора, након чега слиједи штампање и паковање гласачких листића, који ће се достављати бирачима који гласају путем поште, те свих осталих гласачких листића. Посао штампања и паковања гласачких листића ради компанија "Атлантик ББ" Бањалука.

На октобарским изборима за 10 одсто више бирача

Централна изборна комисија БиХ је данас на хитној сједници одлучила да право гласа изван БиХ на општим изборима има 42.008 бирача, што је за око десет процената више него на претходним изборима.

Утврђено је да 5.096 људи није испунило услове за гласање путем поште, односно ван граница БиХ.

Ермин Кос, шеф сектора за изборе при ЦИК-у, објаснио је да неки пријављени бирачи из иностранства нису имали доказе идентитета, неки немају држављанство БиХ, а поново је било случајева да су за гласање пријављене и умрле особе.

"Због кршења Изборног закона БиХ поднијећемо кривичне пријаве, јер знамо идентитет особа које су за гласање пријавиле преминуле људе. Такође, у 313 случајева имали смо ситауцију да је на једној адреси пријављено и по десет особа, али накнадним провјерама нисмо могли ступити у контакт с тим људима", навео је Кос.