latinica  ћирилица
18/08/2014 |  16:49 | Аутор: Агенције

Асанж најавио излазак из амбасаде Еквадора

Оснивач сајта "Викиликс" Џулијан Асанж саопштио је данас да ће ускоро напустити еквадорску амбасаду у Лондону, али није рекао када, нити је навео разлоге за овакву одлуку.
 - Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Он је новинарима изјавио да му је здравље погоршано за вријеме боравка у амбасади Еквадора, од чијих власти је 2012. затражио политички азил.

"Бити заточен на различите начине у овој земљи без оптужнице већ четири године, а двије године у амбасади која нема простор за излазак на ваздух, а из тог разлога ни сунчеве свјетлости... то је окружење у којој би свака здрава особа убрзо имала одређене потешкоће", рекао је Асанж.

"Ускоро ћу напустити амбасаду, али не из оних разлога које ћете прочитати у Мардоковој штампи или чути на Скај њузу", рекао је Асанж, а медији наводе да то значи да он не напушта амбасаду из здравствених разлога како је раније јавио Скај њуз.

Асанж је навео и да је био приморан да се скрива иако "четири године није била подигнута никаква оптужница".

"Током цијелог овог периода нисам оптужен. Европа би требало да буде мјесто на коме се поштују владавина права и основна људска права, али некако се ситуација развила како за мене, тако и за друге, да се основна права, која су прихваћена у свијету више не поштују", рекао је Асанж.

"Као прво - нисам оптужен икада ни за један преступ, ни у Британији, ни у Шведској. Као друго - основа за добијање азила овдје је истрага САД о мени и Викиликсу. Погрешно је извјештавано да су ме жене у Шведској оптужиле за тежак случај силовања. То је лаж", нагласио је он.

Портпаролка Викиликса је рекла да Асанж да планира да напусти амбасаду чим буде постигнут договор са британском владом.

"Ситуација мора да се оконча - двије године су просто предуг период. Наставићемо да му пружамо заштиту. И даље смо спремни да разговарамо са британском и шведском владом о проналаску рјешења за озбиљно кршење Асанжових људских права", рекао је шеф еквадорске дипломатије Рикардо Патино, који је присуствовао овој прес конференцији.

Ако напусти амбасаду Еквадора, Асанж ће одмах бити ухапшен, будући да се испред амбасаде даноноћно налази дежурна полицијска патрола која надгледа зграду.

Медији су протеклих дана пренијели да Асанж има срчане и проблеме са плућима због чега му је потребно болничко лијечење. И он сам је потврдио да има срчане проблеме, као и хроничне проблеме са плућима, а бори се и са високим крвним притиском и има проблеме са видом; све као резултат двогодишњег боравка у еквадорској амбасади.

Асанж (43) је суочен са хапшењем по оптужбама за силовање и сексуално узнемиравање у Шведској, чије власти су у јулу потврдиле и даље остаје на снази налог за његово хапшење.

Његово изручење траже и САД, које сматрају да је објављивањем на Викиликсу тајни о америчкој политици и дипломатији нанијета штета америчкој националној безбједности, због чега Асанж страхује да би Шведска могла да га преда САД.