latinica  ћирилица
18/08/2014 |  16:56 | Аутор: СРНА

"Кочићева награда" треба да буде најзначајнија

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је данас да "Кочићева награда" треба да буде најзначајнија награда у домену културног стваралаштва Српске, као и да се путем лауреата промовише култура Српске.
Задужбина Петар Кочић Бањалука-Београд, додјела награда - Фото: СРНА
Задужбина Петар Кочић Бањалука-Београд, додјела наградаФото: СРНА

Ове године постављен је озбиљан задатак да буде унапријеђен досадашњи ниво саборовања и да се види који би то требало да буде искорак за наредни, јубиларни "50. Кочићев збор", рекао јер министар Мутабџија приликом посјете умјетницима Ликовног саборовања "Змијање 2014" у Бронзаном Мајдану код Бањалуке.

- Несумњиво је да је 50 година "Кочићевог збора" велики изазов за све нас у Српској и да захтијева да културно стваралаштво Српске дигнемо изнад нивоа онога што се обично назива етно-сегмент наше културе, проткан одређеним стваралаштвом било да је оно ликовно, пјесничко или неко друго - истакао је Мутабџија.

Према његовим ријечима, то је велики изазов у материјалном, али, прије свега, у умјетничком смислу. Нагласио је да нове манифестације које су планиране ове године у оквиру "49. Кочићевог збора" представљају вид тражења нових визуелних и уопште умјетничких израза.

Ликовним саборовањем јуче је почео "49. Кочићев збор", у оквиру којег ће бити организовано низ програмских садржаја до 31. августа.