latinica  ћирилица
18/08/2014 |  19:04 | Аутор: РТРС

Хоће ли закон спријечити одлазак на страна ратишта?

Према грубим подацима полицијских и безбједносих структура у БиХ и Србији, балкански ратници на страним ратиштима живот ризикују за минималну плату од 4.000 марака. Са друге стране, није мали број оних који ратују искључиво из вјерских разлога.

Србија се интезивно припрема за усвајање закона о забрани одласка својих држављана на инострана ратишта, а закон је већ на снази у БиХ и Македонији.

Колико ће овај закон ријешити питање одласка на страна ратишта и да ли је само слово на папиру довољно да ријеши првенствено безбједносни проблем, питање је на које се у региону тек тражи одговор. 

По узору на БиХ и Македонију, Влада Србије најављује обрачун са својим држављанима који ратују широм свијета. За организаторе је предвиђена казна од 12, а за ратнике 5 година затвора. Поред проблематичног тумачења, европска искуства показују да сам закон не значи пуно ако безбједносне службе не одраде свој дио посла.

Буде ли закон Србије имао исту употребну вриједност као овај у БиХ, неће се пуно тога промијенити. Формално добар, постојећи закон у БиХ за сада је мртво слово на папиру. Иако надлежне службе константно раде на прикупљању информација о учешћу држављана на страним ратиштима до сада нико није кажњен.

Самоубилачка мисија  Емраха Фојнице у Ираку, припадника вехабијске заједнице, до краја је отворила БиХ "пандорину кутију" из које са подједанаком опасношћу извиру и међународни тероризам и ризик по унутрашњу безбједност државе. И у Србији и БиХ недостаје читав низ превентивних мјера које би уз закон дале резултате.

За разлику од Србије чији држављани првенствено ратују из финансијских разлога, БиХ има проблема са ратницима који се алаху представљају бесплатно, палећи успут од Сирије до БиХ фитиљ, за чије ће гашење бити потребно много више од законског акта.

Денис Бојић