latinica  ћирилица
18/08/2014 |  19:24 | Аутор: РТРС

Додик отворио СП у падобранству

Више од 380 падобранаца из 30 земаља надметаће се до 22. августа за медаље на 33. Свјетском првенству у падобранству на спортском аеродрому Залужани у Бањалуци.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је вечерас на аеродрому Залужани Свјетско падобранско првенство, истакавши, да ће организација овог првенства бити уписана у историју Републике Српске.

"Сви ви сте дио наше породице, која жели да буде добар домаћин. Радујемо се гостима из цијелог свијета који су дошли у Републику Српску", рекао је Додик.

Предсједник Међународне ваздухопловне федерације Виндзор Грем каже да је Ваздухопловни савез РС уложио много труда у организацију првенства и захвалио се Падобранском клубу "Бањалука" и грађанима на организацији.

Отварању првенства присуствовала је и министар породице, омладине и спорта Српске Нада Тешановић. 
Велики број посјетилаца дошао је у Залужане да види мајсторије најбољих свјетских падобранаца.

Такмичари ће се за медаље борити у три дисциплине: скок на циљ, фигуративни скокови и формација са отвореним куполама (канопи формације). У Залужанима се окупила свјетска елита у падобранству, а то потврђује састав националних селекција -Аустралије, Аустрије, Бјелорусије, Бугарске, Канаде, Кине, Чешке, Данске, Финске, Француске, Њемачке, Велике Британије, Мађарске, Италије, Казахстана, Холандије, Пољске, Португала, Катара, Румуније, Русије, Србије, Словачке, Словеније, Шведске, Швајцарске, Уједињених Арапских Емирата, Сједињених Америчких Држава, Црне Горе и Хрватске.

Прва серија скокова је већ изведена у скоку на циљ и фигурама, 16. СП у кенопи форације и 7. СП за јуниоре у скоку на циљ и фигурама. Одмах на старту је оборен и свјетски рекорд.

Због великог броја учесника, осим на аеродрому у Залужанима, такмичења се одвијају и на локацији код предузећа "Сточар" у бањалучком насељу Лазарево.

- Током викенда смо завршавали посљедње припреме и такмичари су имали тренинг скокове. Све је спремно и, осим проблема са кишом која је падала у суботу навече, све се одвијало према плану. Имамо два авиона словеначког ваздухопловства, један из Француске, као и хеликоптер Оружаних снага БиХ. Ту је и хеликоптерски сервис Републике Српске ако буде потребе - рекао је Зоран Ковачевић из Падобранског клуба "Бањалука", који је технички организатор првенства.

- Почаствован сам што сам овдје и што ћу бити дио Свјетског првенства. Сви су напорно радили да све буде како треба. Наравно да има проблема, јер је ово велико такмичење. Трудићемо се да све буде како треба и да се отклоне евентуалне грешке. Имали смо проблема са временом, али према прогнозама метеоролога, наредних дана биће лијепо вријеме погодно за такмичење. Има пуно земаља које желе да дођу до злата и биће веома интересантно - истакао је контролор Свјетске ваздухопловне федерације Патрис Жардин.

Улаз за публику на Свјетско падобранско првенство је бесплатан, а такмичарски програм сваког дана почиње у 8 часова и траје до 19.30 часова.

Свечано затварање шампионата биће 22. августа, када ће бити проглашени нови свјетски шампиони у мушкој, женској и јуниорској конкуренцији.

Покровитељи такмичења су Кабинет предсједника Републике Српске, Влада Републике Српске, град Бањалука, Министарство породице, омладине и спорта РС и Министарство одбране БиХ.