latinica  ћирилица
18/08/2014 |  19:30 | Аутор: СРНА

Завршена 24. ликовна колонија "Ракани"

У Новом Граду вечерас је затворена 24. Ликовна колонија Ракани изложбом дјела насталих у протеклих осам дана.
Ликовна колонија Ракани - Фото: Глас Српске
Ликовна колонија РаканиФото: Глас Српске

То је један од најзначајнијих културних догађаја који има своју традицију. Ове године је значајно и да смо отворили музејску завичајну збирку, каже Рајилићева. Начелник општине Нови Град Сњежана Рајилић каже да овај град посебним чини Ликовна колонија Ракани.

Директор Културно-образовног центра Јесенко Трбојевић захвалио је свим умјетницима на учешћу и на умјетничким дјелима које су створили.

"И ове године смо обогатили фундус Колоније, а трудили смо се да будемо добри домаћини", рекао је он.

Документариста галерије Мирјана Дрљача рекла је да су ове године у раду Ликовне колоније настала 24 дјела - четири акварела и 20 слика.

"Изузетно смо задовољни насталим дјелима, иако смо имали малих проблема са временским приликама, али су сликари дали све од себе да се Колонија успјешно приведе крају", изјавила је Дрљача.

Према њеним ријечима, наредне године се навршавају три деценије од покретања Ликовне колоније у Раканима, што је озбиљан јубилеј који треба обиљежити онако како заслужује.

"Имамо вриједну збрику дјела насталих у раду Колоније и пред нама је период кад бисмо требали направити озбиљан каталог или монографију пратећи три деценије рада. Посебно је вриједно што имамо сталну поставку у галерији, а ове године пружа се могућност за реновирање новог простора гдје се може изложити још слика", каже Дрљача.

Планирано је, рекла је она, да се збирка прикаже у најзначајнијим галеријама Републике Српске и Федерације БиХ, а постоје договори за гостовање изложбе у Србији и Аустрији.

Драгослав Хусар из Панчева учесник је колоније други пут.
"Велика је част кад сликара позову два пута заредом, а и ове године носим лепа искуства са дружења и рада са дивном екипом из Републике Српске и Србије", каже Хусар.

Олга Ђорђевић из Ниша каже да је поента учешћа на колонијама размјена исустава, упознавање нових људи и амбијената, рад и дружење.

Далибор Рађеновић из Новог Град по трећи пут је стварао у Колонији, а овогодишњу атмосферу је оцијенио одличном.

Осим њих, ове године на обалама Уне нова дјела су стварали и Мирољуб Ђорђевић из Ниша, Стојанка Ђорђић - Николић из Београда, Чедомир Кесић из Панчева, Радивоје Драгин из Новог сада, Наташа Коњевић из Бањалуке, Уна Косић из Темерина, Сања Ступар и Давор Мулалић из Новог Града.

Почетак рада овогодишње колоније озваничен је 11. августа изложбом дјела насталих у прошлогодишњем сазиву.

Ликовну колонију Ракани, уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и општине Нови Град, организује Културно-образовни центар.