latinica  ћирилица
18/08/2014 |  20:09 | Аутор: РТРС

Дјеца са Косова у посјети Српској

Око 400 дјеце са Косова и Метохије наредних седам дана боравиће у неколико градова Српске, а домаћини су се потрудили да им боравак учине што садржајнијим и занимљивијим.

Посјетили смо и Мркоњић Град који је угостио педесет малишана. Три најбоља другара из Грачанице одушевљени су што је њихов домаћин постала тета Мира која их од миља већ зове својом дјецом. 

Три мускетара, како их прозваше наставници у Грачаници, причали су нам да живот на Косову није лак. Тринаестогодишњи Марко Ристић каже да их не узнемиравају у њиховом селу, што није случај када оду у сусједно село.

Марко, Срђан и Урош и у Грачаници су нераздвојни - помажу један другоме да савладају тинејџерске проблеме. Срећни су, кажу, што сва тројица и у Мркоњић Граду бораве заједно.

Њихова домаћица Мира Стојичић нада се да ће се и њој пружити прилика да дјечаке посјети у њиховом завичају и да их упозна са својом дјецом.

Око 400 породица из Српске угостиће дјецу са Космета. У реализацију пројекта који организује Одбор за помоћ Србима са КиМ придружили су се и бројни наставници, директори основних школа и представници општина.

Разгледање природних знаменитости, спортске и културне активности - само су дио програма који су припремиле локалне заједнице, али, као што је за очекивати, мали гости са Косова највише се радују новим пријатељствима.