latinica  ћирилица
18/08/2014 |  22:26 | Аутор: СРНА

Манифестација "Вече ојкаче Моштаница 2014"

Више хиљада становника Поткозарја, Козарске Дубице и других општина и дијаспоре окупило се на традиционалном народном збору код манастира Моштанца у Козарској Дубици, гдје је вечерас одржана ревијална манифестација "Вече ојкаче Моштаница 2014".
Традиционални народни збор код манастира Моштанца у Козарској Дубици - Фото: СРНА
Традиционални народни збор код манастира Моштанца у Козарској ДубициФото: СРНА

У оквиру манифестације, која осамнаесту годину окупља љубитеље и поштоваоце изворне народне пјесме Козаре и Поткозарја, наступило је 19 женских и мушких ојкачких група, а збору код манастира Моштаница присуствовао је предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Жељка Цвијановић, те бројни други званичници.

Предсједник Додик изјавио је да је манифестацију "Вече ојкаче" код манастира Моштаница у Козарској Дубици посјећује сваке године.

"Предивна је манифестација овдје код манастира Моштаница, гдје се окупљају људи, који су рођени у овим крајевима, а живе негдје далеко, посвећена нашем великом вјерском празнику, уз традиционалну пјесму овог краја – ојкачу", рекао је Додик новинарима.

Он је изјавио да је код манастира Моштаница дошао да заједно са народом увелича ту прославу, те нагласио да жели да се народно зборовање и "Вече ојкаче" одржава сваке године и да окупи што више људи.

Манифестацију "Вече ојкаче Моштаница 2014" отворио је начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро, који је истакао значај очувања традиције и културе српског народа.

"Овај мали дио традиције српског народа настојимо и на овај начин очувати. Битно је очувати традицију и културу нашег народа. Народ којем уништите традицију и културу престаје да постоји. Ово је мали допинос очувању српског народа, а тиме и Републике Српске", рекао је Злојутро новинарима.

Он је навео да је "Вече ојкаче" настало из народа, јер се у Поткозарју "ојкача пјевала и пуно прије манифестације, разгласа и бине", те додао да је општина Козарска Дубица као организатор манифестације, прије осамнаест године наставила ту традицију.