latinica  ћирилица
19/08/2014 |  07:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Сто година од Церске битке - Директан пренос церемоније на РТРС

У оквиру спомен комплекса ''Церска битка'' у Текеришу код Лознице данас ће бити обиљежена 100. годишњица битке на Церу, а државну делегацију на централној церемнији предводиће предсједник Владе Србије Александар Вучић. Обиљежавању ће присуствовати и предсједник Републике Српске, Милорад Додик. Церемонију обиљежавања стогодишњице можете пратити у директном преносу на РТРС-у.
Сто година Церске битке - Фото: РТРС
Сто година Церске биткеФото: РТРС

Српска војска је августа 1914. под командом генерала Степе Степановића поразила далеко надмоћнију аустроугарску војску, изававши шок и невјерицу у Бечу и Берлину, одушевљење међу савезницима, јер је окончана као прва велика савезничка побједа у Првом свјетском рату.

Почетак церемоније огласиће трубач Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије, а вјерски обред служиће патријарх српски Иринеј.

Вучић ће, како је најављено из Владе, положити ловоров вијенац на Споменик палим војницима, а након тога ће се уписати у спомен књигу.

Вијенце ће положити и изасланици предсједника Републике Иван Мркић и Јасмина Митровић Марић, изасланик предсједнице Народне скупштине, начелник Генералштаба Војске Србије и министар одбране, праунука војводе Степе Степановић, представници дипломатског кора...

У организацији Министарства одбране и Војске Србије биће приказан документарни филм са отварања Споменика церским јунацима, а приређена је и музејска поставка. Организатор свечаности је Влада Републике Србије - Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Поводом стогодишњице Церске битке, у организацију Уддружења грађана ''Церски марш'' више од хиљаду људи кренуло је у недјељу из Шапца ка спомен-обиљежју у Текеришу да би одали пошту церским јунацима.
Из Шпаца је кренуло око 1.300 учесника Церског марша, а пјешачка тура од 38 километара окупила је дјецу и старе из свих крајева Србије, као и из бивших југословенских република.

Колона је, како је наведено, дуга више од километра.

Потпредсједник Народне скупштине Владимир Маринковић упутио је грађанима Србије честитике поводом 100 година од побједе српске војске у Церској бици истакавши да историја и преци који су уткали своје животе у темеље модерне Србије не смију бити заборављени.

Ударни дио Церске битке одиграо се у ноћи 15. на 16. август 1914. године на југозападним обрноцима планине Цер, а битка је окончане као прва велика савезничка побједа у Првом свјетском рату - коју је извојевала српска војска.
Услиједило је повлачење 21. аустроугарске дивизије, потом 8. корпуса, да би у крајњем 5. армија Аустро-Угарске војске одступила назад преко Дрине.

Послије ''Церске битке'', широм Европе пронио се глас да је "малена" Србија успјела да порази аустроугарске трупе, што је, како се истицало, повећало углед ове земље.

Када је Церска операција окончана 24. августа, од око 200.000 аустроугарских војника, колико је провалило у Србију, у њој није остао ниједан, изузев 4.500 заробљеника.

Током крвавих борби губици аустроугарских трупа достигли су 27.000, док је из строја избачено око од 16. 500 српских војника, од чега 2.107 погинулих. Гоњењем непријатеља до Дрине и завршним борбама код Шапца, 21-24. августа 1914. године, окончана је Церска операција.

Као посљедица успјешног командовања и одлучне побједе генерал Степа Степановић добио је чин војводе.

ПРИНЦ АЛЕКСАНДАР: ПРЕЦИ СУ СЕ ДОКАЗАЛИ, МИ СМО ЈОШ НА ИСПИТУ

 Престолонасљедник принц Александар Други Карађорђевић је, поводом стотину година од Церске битке, истакао да су се преци српског народа и његова војска доказали, а да су данашње генерације на испиту.
Он је рекао да се Србија са захвалношћу сјећа и клања сјенима српских јунака и поноси својим прецима, надајући се да се они немају зашто стидити својих потомака.

"Данас смо јединствени у свом поносу, заборављајући шта нас је раздвајало до јуче, и не бојећи се шта ће нас све раздвајати од сутра. Данас смо Србија, а када прође данашњи дан надајмо се да се нећемо питати шта нам је то данас било", истакао је принц Александар у изјави, поводом сто година од велике побједе српске војске на Церу у Првом свјетском рату.

Он је навео да је прије стотину година на Церу "народ имао достојну војску, војска је имала достојну команду, команда је имала достојну владу, влада је имала достојног краља, краљ је имао достојан народ" - саопштено је из Канцеларије Карађорђевића.

"Била је то земља достојних! И њима данас одајемо пошту и захвалност. Због њих смо дужни да данас размишљамо и о достојности и о достојанству! Нас, не њих. Они су се доказали, ми смо још на испиту", додао је принц Александар.

Подсјећајући на краља Петра и краља Александра, војводу Степу Степановића и војводу Живојина Мишића и њихову војску, принц Александар је навео да је њихова побједа била свијетла и да и данас обасјава наше постојање.

Према његовим ријечима, они су, прије него што су поразили непријатеља, поразили зло у себи, побиједили суревњивост, страх, омразе и себичност.

"Из наших душа уздиже се молитва за покој и мир њихових душа, и за спас и живот њиховог народа. Зато смо данас на Церу, гдје год да смо. Зато се осећамо великим и када то нисмо, надајући се да ћемо се кад треба показати онаквим кавим се осјећамо. Молимо се да Господ излије своју милост на браниоце своје земље, пале и преживјеле, гдје год да почивају и гдје год да су нашли дом и мир", навео је принц Александар.